eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Tajvani tüzér egy 35 milliméteres Oerlikon GDF-006 vontatott légvédelmi ikerágyún egy harckészültségi gyakorlaton a hualieni légitámaszponton 2022. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kína keményet üzent a Momentum miatt Magyarországnak

A Magyar Momentum Mozgalom egyes politikusai szorgalmazták Tajvan részvételét az ENSZ-ben, és párhuzamot vontak a tajvani kérdés és az ukrán válság között; egyértelműen támogatták a „tajvani függetlenségi” erőket, és beavatkoztak Kína belügyeibe - áll abban a közleményben, amely a kínai nemzetközi rádió magyar nyelvű adásának honlapján jelent meg. A kínai nagykövetség nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban.

A cri.online magyar verziójában azt is azonnal leszögezik, hogy Kína budapesti nagykövetsége ezt a momentumos kinyilatkozást határozottan elítélte.

A külképviselet honlapján megjelentetett nyilatkozat szerint „Tajvan úgynevezett részvétele az ENSZ-ben” teljes mértékben képtelenség, mert csak egyetlen Kína van a világon, Tajvan pedig Kína elidegeníthetetlen része, és a Kínai Népköztársaság kormánya az egész Kínát képviselő egyetlen törvényes kormány.

fotó: kínai rádió oldala
fotó: kínai rádió oldala

A nyilatkozat a tajvani kérdés és az ukrán válság összekeverését is visszautasítja, hogy a tajvani kérdés teljes mértékben Kína belügye, amely nem tűr semmilyen külső beavatkozást, az ukrán kérdés pedig két szuverén állam közötti nemzetközi konfliktus.

A szóvivő a nyilatkozatban elítélte, hogy a közelmúltban a tajvani hatóság néhány külső erővel együtt ismét felvetette „Tajvan részvételét az ENSZ-ben”, ami a „tajvani függetlenséget szorgalmazó” elszakadásra törekvő erők és egyes Kína-ellenes erők által az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka során bemutatott újabb „politikai bohózatnak” bizonyult. Mindezt a tajvani Demokratikus Haladás Pártja a szigeten belüli választáshoz kívánja felhasználni pozíciójának javítására - állapítják meg.

A hivatalos nyilatkozat megerősítette, hogy

a Magyar Momentum Mozgalom egyes politikusai figyelmen kívül hagyták a nemzetközi közösség által elismert tényeket,

a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, és téves kijelentéseket tettek Tajvannal kapcsolatban. Mindezzel teljes mértékben leleplezték Kína történelmével, valós helyzetével és a nemzetközi joggal kapcsolatos tudatlanságukat, fogalmazott a nyilatkozatban.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×