eur:
385.47
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Az ellenséges kétéltű járművek partraszállásának meghiúsítását gyakorolják katonák a Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Hszinpejben (New Taipei City) 2023. július 27-én.
Nyitókép: MTI/AP Cseang Jing-jing

A kínaiak iszonyatosan dühösek lettek a tajvani elnök kitérője miatt

Bajkeverőnek nevezte vasárnap a kínai külügyminisztérium William Laj tajvani alelnököt, aki paraguayi látogatása előtt kitérőt tett az Egyesült Államokba. Az amerikai látogatás ellen Kína már korábban is tiltakozott.

A tárca azt vetette Laj szemére, hogy makacsul ragaszkodik a Kína által magáénak tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvan függetlenségéhez. "Újra és újra bebizonyosodik, hogy a Tajvani-szorosban éleződő feszültség azért van, mert Tajvan az Egyesült Államokra támaszkodva igyekszik függetlenedni" - írták a közleményükben.

"Kína szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, és határozott, erőteljes lépéseket tesz szuverenitása és területi egysége védelmében" - áll a minisztérium közleményében, amely kiemeli:

a pekingi kormány ellenez minden hivatalos kapcsolatot az Egyesült Államok és Tajvan között.

Kína az utóbbi három évben fokozta katonai aktivitását Tajvan körül. A sziget védelmi minisztériuma csütörtökön is azt közölte, több kínai hadihajót és harci repülőgépet észlelt a térségben.

A januári tajvani elnökválasztás egyik esélyesének tartott Laj helyi idő szerint szombat este érkezett New Yorkba. A politikus korábban jelezte, hogy paraguayi látogatása előtt kitérőt tesz az Egyesült Államokba, a bejelentést Peking azonnal elítélte.

Noha Washington nem ismeri el Tajvan függetlenségét, a sziget legnagyobb fegyverszállítójának számít. Laj, bár többször hangoztatta, hogy nem törekszik a status quo megváltoztatására, azt mondta: a sziget sorsáról csakis a tajvaniak dönthetnek.

A tervek szerint az alelnök találkozik az Egyesült Államokban élő tajvaniak egy csoportjával, és beszédet is mond. A tájékoztatás szerint nem találkozik amerikai törvényhozókkal, és az Egyesült Államokból Paraguayba megy, hogy részt vegyen Santiago Pena megválasztott elnök beiktatásán.

Tajvant alig néhány ország ismeri el. Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal.

Fotónk illusztráció. Az ellenséges kétéltű járművek partraszállásának meghiúsítását gyakorolják katonák a Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Hszinpejben (New Taipei City) 2023. július 27-én.

Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×