eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: order.atom.auto

Itt az újabb orosz csúcstechnika, a villanyhajtású ATOM - mutatjuk

Egy teljesen új, elektromos meghajtású kisautó gyártását tervezi a teherjárműveiről ismert KAMAZ autógyár egyik leányvállalata.

A Kama vállalat által fejlesztett Atom egy kompakt villanyautó, mely méretét és ajtajait tekintve leginkább a BMW 2013 és 2022 között gyártott i3-as modelljéhez hasonlítható – írja a hvg.hu.

A szekrényszerűen nyitható ajtókkal, süllyesztett kilincsekkel, B oszlop nélküli újdonságnak az i3-tól eltérően az első kerekei hajtottak. A 4 méter hosszú, 1,8 méter széles, 1,6 méter magas és 2,6 méteres tengelytávolságú kocsiban öt személy foglalhat helyet. Az 1,6 tonnás Atom 16-17 colos kerekeken gördül, a csomagtér 300-350 literes.

A cég ígéretei szerint az autó teljesítménye rendkívül figyelemre méltó: a 204 lóerős teljesítmény mellé 295 Nm nyomaték társul. A 0-ról 100 km/h-ra 8 másodperc alatt felgyorsuló, 170 km/h végsebességű és 77 kWh kapacitású aksis orosz modell hatótávját 500 kilométer körülinek ígérik, és a későbbiekben várhatóan egy 300 kilométeres hatótávolságú olcsóbb változat is jön majd belőle. A töltési teljesítmény egyelőre ismeretlen, de az ígéretek arról szólnak, hogy 8 perc alatt akár 100 kilométernyi hatótávot is lehet majd "tankolni".

Bár az első működőképes prototípusoknak az eredeti tervek szerint már el kellett volna készülniük, erre várhatóan csak jövőre kerül majd sor, a sorozatgyártásból származó első kocsikat pedig előreláthatólag 2025-ben vehetik majd át a megrendelők. Kama Atom ára 2,5 millió rubel (9,5 millió forint) körül fog alakulni.

Az orosz autóipar már eddig is készített meglepő járműveket. Mint arról az Infostart is beszámolt, nemrég mutatták be az ősrégi "dobozos UAZ" villanyhajtású változatát. Noha az első képsorok alapján a jármű teljesítménye nem túl meggyőző, de a tervezők azt ígérik, hogy még mostoha körülmények között, úttalan utakon is megállja majd a helyét.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×