eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rudi Völler, a német labdarúgó-válogatott sportigazgatója a másnapi Németország-Franciaország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzés előestéjén tartott dortmundi sajtóértekezleten 2023. szeptember 11-én. Völler a mérkőzésre elvállalta a szövetségi kapitányi teendőket, mert Hansi Flicket két nappal korábban leváltották a tisztségről a Japántól hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereség után.
Nyitókép: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Hansi Flick hiába bukott meg, példátlan vigaszdíjat kap

Rudi Völler csak egyetlen mérkőzésre ugrik be a német labdarúgó-válogatott kispadján, de jelezte, október 9-ig megnevezik a hétvégén menesztett Hansi Flick végleges utódját. A távozó szövetségi kapitány pedig négymillió eurós végkielégítést kaphat.

Szívük mélyén minden bizonnyal csodát várnak a német szurkolók a franciák elleni esti dortmundi mérkőzésen. A józan ész azonban azt diktálja, hogy csodára aligha lehet számítani, amit a nemrég kinevezett csapatkapitány, Ilkay Gündogan is elismert. A sorozatos kudarcok után menesztett Hansi Flick helyett a nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendő 63 éves Rudi Völler ül edzőként a válogatott kispadján.

Az a Völler, aki évtizedekkel ezelőtt összesen kilencven alkalommal öltötte magára a válogatott mezét, majd 2000 és a 2004 között a német nemzeti tizenegy edzője volt. Az elmúlt időszakban a Német Labdarúgó Szövetség, a DFB sportigazgatójaként tevékenykedett Bernd Neuendorf elnök jobbkezeként.

A japánok elleni "történelmi" kudarc után Hansi Flick vasárnapi menesztése elkerülhetetlen volt, mint ahogy az is, hogy azonnali helyettesre van szükség. Így esett a választás Völlerre, aki a rendkívüli helyzetre való tekintettel a franciák ellen vállalta az ideiglenes megbízatást. Voltak, akik abban reménykedtek, hogy Rudi Völler akár hosszabb távra is megoldást jelenthet, a reményt azonban ő maga oszlatta el. A franciák ellenni találkozó előestéjén ugyanis a leghatározottabban leszögezte, hogy csakis egyestés megbízatásról van szó.

" Vállalásom csak egy alkalomra szól" – fogalmazott dortmundi sajtóértekezletén, a leghatározottabban kizárva annak lehetőségét, hogy tizenkilenc év után ismét hosszabb távon szövetségi kapitányként folytassa.

Egyidejűleg azt is bejelentette, hogy az új szövetségi kapitányt, azaz

a végleges Flick-utódot legkésőbb október 9-ig kinevezik.

A német válogatott akkor ugyanis további két felkészülési mérkőzésre az Egyesült Államokba utazik, ahol a csapatot Völler szerint már az új tréner irányítja.

Az új edző személyével kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba. Azt azonban leszögezte, hogy olyan trénerre van szükség, aki szívvel lélekkel irányítja majd a csapatot.

Elmondta azt is, hogy franciák ellen nem változtat a még Flick által kijelölt kereten, az összeállítás azonban a japán válogatott elleni csapathoz képest két poszton mindenképp módosulni fog. Nevet nem említett, mindössze kisebb sérülésekre utalt. Elmondta, hogy az előd által kinevezett Ilkay Gündogan marad a csapatkapitány, továbbá, hogy kisebb szerkezeti változtatásokat tervez. Utalt arra is, a "veterán" Thomas Müller csatárként kezdő lehet.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a német válogatott a franciák elleni játékkal visszanyerje hitelét, különös tekintettel a közönség bizalmára.

A csapatkapitány Gündogan a sajtóértekezleten igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az esti találkozón Franciaország az esélyes. "Itt az ideje azonban, hogy tisztességes eredményt érjünk el" – tette hozzá.

Közben a Der Spiegel számolt be arról, hogy a menesztett szövetségi kapitánynak továbbra is milliók ütik a markát, ami ugyancsak megterheli a DFB költségvetését. Hansi Flick szerződése ugyanis a június közepén kezdődő hazai rendezésű Eb-ig szól, és addig mindenképp teljes fizetés illeti.

A France Football sportmagazin korábbi adatai szerint a tavaly novemberi katari világbajnokság előtt Flick Európa legjobban fizetett szövetségi kapitánya volt, éves jövedelmét 6-6,5 millió euróra becsülték, így még mintegy négymillió euró (több mint másfél milliárd forint) jár neki. A sorban őt 5,8 millióval Gareth Southgate, az angol válogatott trénere követte, míg a harmadik 3,8 millióval Didier Deschamps, a francia nemzeti tizenegy edzője volt. A lista mára csupán abban változott, hogy az olasz válogatott volt trénere, Robert Mancini ugrott az élre, aki Szaúd-Arábiában sajtójelentések szerint évi 25-30 millió eurót keres.

Aami Flick utódlását illeti, folytatódnak a találgatások. A legesélyesebb jelöltnek sokak a 36 éves Julian Nagelsmannt tartják, aki minden idők legfiatalabb német szövetségi kapitánya lehet. Hozzá képest a 39 évesen bemutatkozó Jürgen Klinsmann "idősnek" számított.

A jelöltek listáján számos név szerepel, értesülések szerint azonban eggyel kevesebb, mint huszonnégy órával korábban, ugyanis "visszalépett" Ralf Rangnick, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×