eur:
395.68
usd:
364.68
bux:
66158.31
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pixabay.com

Győzött a konzervatív párt a spanyol választásokon, de...

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) győzött a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget.

A voksok 95 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az ellenzéki, jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában. A PP szerezte a legtöbb új mandátumot, az előző parlamenti ciklusban 89 képviselővel rendelkezett.

Második helyen a jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 31,8 százalékos támogatottsággal és 122 képviselői hellyel. Két mandátummal növelte eddigi frakcióját.

Ahogy négy évvel ezelőtt, most is harmadikként került a törvényhozásba a magát a PP-től jobbra pozicionáló VOX 12,39 százalékos szavazataránnyal és 33 mandátummal. A pártnak az előző parlamentben 52 képviselője volt.

Az alsóház negyedik legnagyobb pártja az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar lett, a szavaztok 12,27 százalékának megszerzésével 31 képviselőt delegálhat.

Az új törvényhozásban összesen tizenegy politikai formáció szerzett mandátumot, a felsorolt négy nagy párt mellett a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), Euskal Herria Bildu (Baszk Népi Gyülekezet), Baszk Nacionalista Párt (PNV), Galiciai Nacionalista Blokk (B.N.G), Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) és a Navarrai Népi Unió (U.P.N.).

A részvételi arány 70,18 százalékos volt,

több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal. Négy évvel ezelőtt a jogosultak 66,23 százaléka voksolt.

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új összetételű parlament, majd a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról, amelyhez legalább 176 mandátumra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.05. kedd, 18:00
Czomba Sándor
a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×