eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spamnyol Néppárt elnöke kampánygyűlésen az észak-spanyolországi Logronóban 2023. július 15-én. Az előrehozott parlamenti választásokat július 23-án rendezik Spanyolországban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Raquel Manzanares

Nagy Sándor Gyula: bárki nyer a spanyol választáson, koalíciós kényszer vár rá

A többséghez más párttal kell koalícióra lépnie, ha pedig a tárgyalások elhúzódnak, új választás kiírására is szükség lehet.

"A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján nagy valószínűséggel a Néppárt fog nyerni, a második helyen a szocialisták végeznek, és egyiküknek sem lesz önállóan abszolút többsége a parlamentben, tehát mindenképpen koalícióra kell lépni. A lehetséges koalíciós formációk azok, amelyek változnak" – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

Mint mondta, a Néppárt nagy valószínűséggel a VOX-szal fog tudni együttműködni, a szocialisták pedig a korábban Unidas Podemosból egy összeolvadással új formációként továbbműködő Sumar nevezetű választási koalícióval fog tudni együttműködni. "A lehetőségek azt mutatják, hogy

matematikailag nagyobb esélye van a Néppártnak a VOX-szal többséget összehozni, de jelenleg ez egyáltalán nem biztos,

ugyanis a spanyol választási rendszer nem feltétlenül egy az egyben forgatja át a százalékos népszerűséget parlamenti helyekké. Elég speciális választási rendszerük van, amely inkább a regionális és a nagy pártokat segíti" – mondta a kutató.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Néppárt a VOX-szal megközelítheti a többséget, de nagy valószínűséggel valamelyik másik kisebb regionális párttal, például a kanári-szigeteki nacionalista párttal, a baszk nacionalistákkal, vagy más helyről kell "összekanalazniuk" a parlamenti többséget. Erre jelenleg a közvélemény-kutatások is nagyobb esélyt látnak, mint egy baloldali szivárványkoalícióra.

A szakértő szerint ha a Néppártnak a VOX-szal együtt megvan a többsége, akkor már ősz elejére összeállhat a koalíció. Az is lehet, hogy több kispártot kell összehozni, de itt már eleve kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e olyan kispárt, amely hajlandó velük együttműködni, vagy kívülről támogatni őket. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök mostani parlamenti többsége is katalán, részben szeparatistának minősíthető pártokkal van meg, tehát neki is össze kellett "vadászni" a többséget.

Nagy Sándor Gyula szerint, ha nem lesz meg könnyen a Néppárt többsége, akkor

a kormányalakítás akár elhúzódhat annyira is, hogy új választások legyenek.

Ha ugyanis nem sikerül két hónapon belül megállapodniuk, akkor automatikusan új választást írnak ki.

A kormányváltás befolyásolhatja az uniós elnökséget is, hiszen július óta Spanyolország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Elképzelhető az is, hogy vége lesz az uniós elnökségnek, mire új kormánya lesz Spanyolországnak. A szakértő emlékeztetett: nem ez az első eset, hogy kormányváltás van uniós elnökség alatt. A cseheknek pár évvel ezelőtt szintén volt egy komoly kormányválsága, ami miatt le kellett mondania a kormánynak, és egy technokrata kormány vitte végig az uniós elnökséget a következő választásokig.

Ez azt fogja jelenteni, hogy lecserélődnek azok a miniszterek, akik a tanács különböző miniszteri formációit vezetik. Ha a a koalíciós tárgyalások elhúzódnak, a mostani kormány ügyvezetőként a helyén marad. "Nem fog ettől összeomlani az Európai Unió nagy valószínűséggel" – jegyezte meg Nagy Sándor Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×