eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Döntöttek a németek: ellephetik a napelemek az erkélyeket

A napelemes rendszereknek az erkélyeken és a tetőkön, sőt más szabad területeken is jobban kell segíteniük az energiaellátást – döntött a német kormány. A cél az, hogy az energetikai átállás jegyében a "minierőművek" könnyebben csatlakozhassanak a hálózathoz.

A könnyítés fó szószólója a Zöldek Pártja, személy szerint a párt társelnöke, Robert Habeck gazdasági miniszter. A Der Spiegel szerint több mint ötven bürokratikus akadály fékezi a naperőművek telepítését a lakóházak erkélyeire, illetve a tetőkre. Mosta az úgynevezett napelemcsomagot a kormány az energiaátállás felgyorsítása jegyében jóvá is hagyta. A törvénytervezet már ősszel a parlament elé kerülhet, és 2024 elején életbe is léphet.

A miniszter korábban ezzel kapcsolatban évtizedek óta fennálló "bürokratikus dzsungelről" beszélt. Habeck utalt arra is, hogy a gazdaság képviselőivel, továbbá az érintettekkel együttműködve dolgozták ki a rendszer működésének fő elemeit. Ennek része, hogy az erkélyeken működő napelemeket a tulajdonosoknak immár nem kell kötelezően regisztrálni a hálózati üzemeltetőnél. Ezenkívül

megkönnyítik az így nyert áram továbbadását is a bérlők között, akik saját napelemes rendszerük működtetésével jelentős költségeket takaríthatnak meg.

A jóváhagyott intézkedések között szerepel az is, hogy a jövőben több szabad területet biztosítanak a napenergiaparkok számára. Ennek érdekében szükség van arra, hogy a mezőgazdaság számára nem hasznosítható területeket megnyissák a napelemes rendszerek előtt. Épülhetnek napelemes rendszerek már lezárt felületekre, így parkolókra is. Az egyes tartományok mindezt azonban ezt a "terjeszkedést" korlátozhatják, ha értékelésük szerint bizonyos területhányadot már felhasználnak a napelemes rendszerek számára.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíció célja az, hogy az áramfogyasztásban 2030-ig a megújuló energiaforrások részesedése 80 százalékos legyen. A szélenergia mellett a napenergia ebben kulcsszerepet tölt be. Az utóbbi teljesítménye a Der Spiegel szerint 2022-ben 7,3 gigawatt volt, amit idén már júliusig "túlteljesített".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×