eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay.com

Döntöttek a németek: ellephetik a napelemek az erkélyeket

A napelemes rendszereknek az erkélyeken és a tetőkön, sőt más szabad területeken is jobban kell segíteniük az energiaellátást – döntött a német kormány. A cél az, hogy az energetikai átállás jegyében a "minierőművek" könnyebben csatlakozhassanak a hálózathoz.

A könnyítés fó szószólója a Zöldek Pártja, személy szerint a párt társelnöke, Robert Habeck gazdasági miniszter. A Der Spiegel szerint több mint ötven bürokratikus akadály fékezi a naperőművek telepítését a lakóházak erkélyeire, illetve a tetőkre. Mosta az úgynevezett napelemcsomagot a kormány az energiaátállás felgyorsítása jegyében jóvá is hagyta. A törvénytervezet már ősszel a parlament elé kerülhet, és 2024 elején életbe is léphet.

A miniszter korábban ezzel kapcsolatban évtizedek óta fennálló "bürokratikus dzsungelről" beszélt. Habeck utalt arra is, hogy a gazdaság képviselőivel, továbbá az érintettekkel együttműködve dolgozták ki a rendszer működésének fő elemeit. Ennek része, hogy az erkélyeken működő napelemeket a tulajdonosoknak immár nem kell kötelezően regisztrálni a hálózati üzemeltetőnél. Ezenkívül

megkönnyítik az így nyert áram továbbadását is a bérlők között, akik saját napelemes rendszerük működtetésével jelentős költségeket takaríthatnak meg.

A jóváhagyott intézkedések között szerepel az is, hogy a jövőben több szabad területet biztosítanak a napenergiaparkok számára. Ennek érdekében szükség van arra, hogy a mezőgazdaság számára nem hasznosítható területeket megnyissák a napelemes rendszerek előtt. Épülhetnek napelemes rendszerek már lezárt felületekre, így parkolókra is. Az egyes tartományok mindezt azonban ezt a "terjeszkedést" korlátozhatják, ha értékelésük szerint bizonyos területhányadot már felhasználnak a napelemes rendszerek számára.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíció célja az, hogy az áramfogyasztásban 2030-ig a megújuló energiaforrások részesedése 80 százalékos legyen. A szélenergia mellett a napenergia ebben kulcsszerepet tölt be. Az utóbbi teljesítménye a Der Spiegel szerint 2022-ben 7,3 gigawatt volt, amit idén már júliusig "túlteljesített".

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×