eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

A britek negyede hiszi, hogy a koronavírus átverés volt

Az összeesküvéselmétekről készítettek kutatást, mely ezt a meglepő eredményt hozta.

Az Egyesült Királyságban sokkal többen hisznek a legkülönbözőbb összeesküvés-elméletekben, mint ahányra eddig gondolhattunk - derül ki egy friss kutatásból, melyet a The Guardian ismertet.

A britek harmada szerint a megélhetési költségek meredek emelkedéséből fakadó krízist a kormány kreálta, hogy kontrollálni tudja az embereket.

Hasonló arányban vélekednek úgy, hogy a 15 perces városok a kormány megfigyelési trükkjei. A kifejezés valójában olyan várost takar, amelynek minden területén negyed óra sétával elérhető minden alapvető szolgáltatás.

A britek nagyságrendileg egyharmada hisz abban is, hogy szándékos lakosságcsere történt, melyben fehér briteket színes bőrű emberekre cserélt a kormány.

Negyed pedig úgy véli, hogy a koronavírus nem létezett, csak hivatkoztak rá.

A KIng's College London és a BBC közös felmérése szerint főleg a közösségi médián keresztül terjednek ezek az elképzelések, valamint olyan weboldalakon keresztül, mint a Steve Bannon, Donald Trump korábbi tanácsadója által tulajdonolt Breitbart.

A kutatásból az is kiderült, hogy mintegy négymillió fővel becsülik alá az emberek az országban élő, összeesküvés-elméleteket osztó emberek számát.

Ezekkel leginkább közösségi médiában találkoznak az emberek, de azok, akik olyan kiadványokat olvastak, mint a Breitbart, sokkal nagyobb valószínűséggel hittek az összeesküvésekben, mint a szélesebb népesség.

Az összeesküvés-elméletek gyakran valós problémákból és szorongásokból: az emelkedő kamatlábak és az infláció például csökkentik a jólétet és a családokat nehéz helyzetbe hozzák, így táplálhatják azt a hitet, hogy nagyobb erők a társadalom bizonyos rétegeinek szándékos elszegényítésére szövetkeznek.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×