eur:
395.28
usd:
364.72
bux:
65606.82
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexsels.com

Magyaroknak is tudniuk kell erről az új horvát rendszerről

Korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK) bevezetését jelentette be szerdán Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban. Az eszköz veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén.

A tárcavezető kiemelte: a SRUUK szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap a telefonjára. Fontos, hogy az emberek tudják: tesztelésről van szó, mert nincs más módja annak, hogy kiderüljön, működik-e rendszer.

A SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni.

A geolokációs (GPS) rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját - magyarázta a miniszter.

"Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is" - mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.

A rendszer bevezetése uniós követelmény, és az üzeneteket a Horvátország területén tartózkodó külföldiek is megkapják.

A SRUUK kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került, amelyhez Brüsszel 7,1 millió euróval járult hozzá.

Bozinovic úgy értékelte: a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer hozzájárul Horvátország biztonságos turisztikai célponttá válásához is.

Hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvát pedig ezek kombinációja. A horvát hálózati tevékenységeket szabályozó ügynökséggel (HAKOM) együttműködve, valamint az EU irányelveinek megfelelően fejlesztették ki, hogy megakadályozzák az adatok jogosulatlan felhasználását - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Mennyire transzparensek a hazai tőzsdei vállalatok? Elég részletes a gyorsjelentés? Minden szükséges információt tartalmaznak a közzétételek? Jól végzik a dolgukat a befektetői kapcsolattartók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Portfolio éves rendszerességgel elkészülő transzparencia-felmérésében, amelynek során a cégeket szorosan követő hazai portfóliómenedzserek és elemzők értékelhetik a vállalatokat. Mutatjuk, hogy szerepeltek idén a legnagyobb magyar tőzsdei vállalatok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×