eur:
388.83
usd:
370.93
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart a kiadatási egyezmény ellen tartott hongkongi tiltakozásokkal kapcsolatban Tajpejben 2019. június 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvan elnöke szerint a háború nem opció

A világnak és Tajvannak is az az érdeke, hogy fennmaradjon a béke és a stabilitás – mondta Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton Tajpejben, hét évvel hivatalba lépése után.

Az elmúlt időszakban fokozódtak az aggodalmak, hogy Peking megkísérelheti erőszakkal elfoglalni Tajvant. Kína saját területeként tekint a szigetre, annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta Tajvannak önálló kormánya van.

Caj hozzátette: Egyik fél sem változtathatja meg egyoldalúan a jelenlegi helyzetet nem békés – tette hozzá, aláhúzva: bár Tajvan kockázatokkal van körülvéve, nem célja ezek fokozása, sőt, a sziget vezetése együttműködik a demokratikus országokkal és közösségekkel a kockázatok mérséklése érdekében.

Tajvan kérdése és Kína terjeszkedő befolyása a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozóján is napirenden van. Kisida Fumio japán kormányfő pénteken elmondta: az országcsoport vezetői megegyeztek, hogy békés eszközökkel keresik a tajvani kérdés megoldását.

Caj elmondta: tajvani tisztviselők tárgyalásokat folytatnak Joe Biden amerikai elnök kormányával egy 500 millió dollár értékű katonai segélyről. A támogatással kárpótolnák a szigetet a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt fegyverszállítmányokért.

Tajvanon 2024 elején elnökválasztást tartanak, amelynek egyik központi témája a feszült viszony Pekinggel. A helyi ellenzék szerint a szavazás egyben választás a háború és a béke között.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×