eur:
394.01
usd:
363.59
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja.
Nyitókép: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

Bahmut teljes bevételéről tett bejelentést a Wagner csoport feje – videó

Jevgenyij Prigozsin szombaton kora délután azt állította, hogy az inváziós erők teljes egészében elfoglalták Bahmut városát, ahol hónapok óta véres harcok dúlnak.

Az orosz erők mostanra teljesen ellenőrzésük alá vonták Bahmut (korábban Artemivszk) városát – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója, akinek nyilatkozatát az üzletember sajtószolgálata tette közzé egy Telegram-csatornán szombat délben.

„Ma délben, 12 órakor teljesen elfoglaltuk az egész várost” – fogalmazott Prigozsin, miközben a háttérben távoli robbanások hallatszottak.

A zsoldoscsoport vezetője Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnökön is gúnyolódott, akik szombaton Japánban részt vettek a G7-ek csoportjának csúcstalálkozóján, ahol kiemelt téma volt az ukrajnai háború.

„Ha ma találkozol Bidennel, csókold meg a feje búbját, és add át neki az üdvözletemet” – idézi Prigozsin az ukrán elnöknek címzett szavait az Index.

Hozzátette, hogy zsoldoshadseregének tagjai május 25. után kivonulnak a városból, hogy kipihenjék magukat és további kiképzéseken vegyenek részt, Bahmutot pedig átadják az orosz hadseregnek.

Közben a Reuters arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg tagadta az állítást, miszerint Bahmut már az oroszoké lenne. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Sky Newsnak úgy fogalmazott: „Ez nem igaz. A városban továbbra is harcok folynak”.

Nem sokkal korábban az Ukrán Fegyveres Erők még olyan felvételeket osztottak meg, melyek elmondásuk szerint azt bizonyítják, hogy csapataik visszafoglalták Bahmutot, ami immár ukrán fennhatóság alatt áll.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×