eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella
Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja.
Nyitókép: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

Bahmut teljes bevételéről tett bejelentést a Wagner csoport feje – videó

Jevgenyij Prigozsin szombaton kora délután azt állította, hogy az inváziós erők teljes egészében elfoglalták Bahmut városát, ahol hónapok óta véres harcok dúlnak.

Az orosz erők mostanra teljesen ellenőrzésük alá vonták Bahmut (korábban Artemivszk) városát – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója, akinek nyilatkozatát az üzletember sajtószolgálata tette közzé egy Telegram-csatornán szombat délben.

„Ma délben, 12 órakor teljesen elfoglaltuk az egész várost” – fogalmazott Prigozsin, miközben a háttérben távoli robbanások hallatszottak.

A zsoldoscsoport vezetője Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnökön is gúnyolódott, akik szombaton Japánban részt vettek a G7-ek csoportjának csúcstalálkozóján, ahol kiemelt téma volt az ukrajnai háború.

„Ha ma találkozol Bidennel, csókold meg a feje búbját, és add át neki az üdvözletemet” – idézi Prigozsin az ukrán elnöknek címzett szavait az Index.

Hozzátette, hogy zsoldoshadseregének tagjai május 25. után kivonulnak a városból, hogy kipihenjék magukat és további kiképzéseken vegyenek részt, Bahmutot pedig átadják az orosz hadseregnek.

Közben a Reuters arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg tagadta az állítást, miszerint Bahmut már az oroszoké lenne. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Sky Newsnak úgy fogalmazott: „Ez nem igaz. A városban továbbra is harcok folynak”.

Nem sokkal korábban az Ukrán Fegyveres Erők még olyan felvételeket osztottak meg, melyek elmondásuk szerint azt bizonyítják, hogy csapataik visszafoglalták Bahmutot, ami immár ukrán fennhatóság alatt áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×