eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szingapúr, 2015. április 14.Az Interpol nemzetközi rendőrszervezet Globális Komplexum az Innovációért (IGCI) elnevezésű központja Szingapúrban 2015. április 14-én, egy nappal a hivatalos átadása után. A létesítmény a kiberbűnözés elleni harc központjaként működik majd és a kutatás-fejlesztést is szolgálja. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Nyitókép: MTI/EPA/Wallace Woon

Az Interpol vörös listájára került a bejrúti jegybankelnök

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet vörös figyelmeztetést adott ki Rijád Szalamehre, a libanoni központi bank elnökére – közölte Básszám Mavlavi, az ország belügyminisztere a Reuters hírügynökséggel.

A figyelmeztetést az után küldte az Interpol, hogy Franciaország elfogatóparancsot adott ki Szalameh ellen annak a nyomozásnak a részeként, amely azt vizsgálja hogy érintett-e több százmillió dollárnyi közpénzt elsikkasztásában a jegybankelnök. Szalameh tagadja az ellene felhozott vádakat.

A libanoni belügyminiszter közölte, hogy az Interpol szerdán adta ki a vörös figyelmeztetést, melyet az ország igazságügyi minisztériuma csütörtök reggel kapott meg.

„Akárhogy határoz az igazságszolgáltatás, mi végrehajtjuk” – mondta Mawlawi. A belügyminiszter „szükségesnek” tartja hogy Szalameh lemondjon a tisztségéről, erre már a libanoni miniszterelnök-helyettes csütörtökön felszólította a jegybank elnökét.

Mawlawi közölte, hogy a jegybankelnök ügyét egy jövő hétfői ülésen vitatják meg, de már az ország magas rangú vezetői is egyeztetnek róla.

Franciaország, Németország és Luxemburg európai nyomozói küldöttsége januárban Bejrútban járt, hogy meghallgassa Szalamehet és a libanoni pénzügyi és bankszektor más tagjait – köztük néhány közeli munkatársát –

a mintegy 330 millió dolláros (102 milliárd forint) pénzmosási ügyben indított nyomozás keretében.

Tavaly márciusban a három ország hatóságai több mint 130 millió dollár értékű, a nyomozáshoz kapcsolódó vagyontárgyat zároltak.

Szalamehet – aki csaknem három évtizede viseli tisztségét, és hivatali ideje júliusban jár le – egykor Libanon monetáris stabilitásának őrzőjeként emlegették. Dicsérték azért, ahogy a libanoni polgárháború utáni helyreállítás és a zavargások időszakában is irányította az ország pénzügyeit. A kis földközi-tengeri ország 2019 végén kezdődött gazdasági összeomlása óta azonban számos szakértő megkérdőjelezi a bejrúti jegybank monetáris politikáját.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×