eur:
391.2
usd:
365.52
bux:
68052.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

Már van olyan ország, ahol éjszaka nincs víz

Tunézia fővárosa mellett más régióiban is elzárja éjszakára a vízszolgáltatást a súlyos aszály miatt.

Tunisz mellett Hammamet, Sousse, Monastir és Sfax városaiban is szárazak maradtak éjszakára a vízvezetékek: a minden előzetes értesítés nélkül bevezetett korlátozás feszültségekhez vezethet az országban, melynek népessége küzd a magas infláció, gyenge gazdaság és rossz minőségű közszolgáltatások miatt - írja a Reuters.

A vízszolgáltató nem reagált a Reuters megkeresésére, a helyiek szerint viszont az lehet az oka az éjjeli elzárásnak, hogy így igyekeznek csökkenteni a vízfogyasztást aszály idején.

Tunéziát súlyos aszály sújtja, ezért korábban már közölték: a nyár folyamán elkezdhetik a vízellátás éjszakai elzárását, hogy csökkentsék a fogyasztást az ország tartalékainak szűkössége miatt.

Az eső hiánya miatt ugyanakkor a vártnál hamarabb vezethették be az intézkedést.

Yassin Mami parlamenti képviselőt a nemzeti vízszolgáltató vállalat tisztviselői arról tájékoztatták, hogy Hammamet városában a vízellátás megszakításának oka, hogy az országot vízhiány fenyegeti.

A tunéziai gátak kapacitása 2022 szeptemberétől 2023 március közepéig mintegy 1 milliárd köbméterrel csökkent a csapadékhiány miatt - közölte Hamadi Habib, a mezőgazdasági minisztérium rangú tisztviselője. Az ország északi részén található Sidi Salem gát kapacitása, amely több régió ivóvízellátásának egyik legfontosabb szolgáltatója, a hivatalos adatok szerint 580 millió köbméteres maximális kapacitásának mindössze 16 százalékára csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×