eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Kisida Fumio japán miniszterelnök beszél az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a tokiói kormányfői rezidencián 2023. február 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/SOPA PRESS/Stanislav Kogiku

Kijevben tárgyal a japán kormányfő

Kisida Fumio kedd reggel érkezett Ukrajna fővárosába, Volodimir Zelenszkijjel tárgyal.

A japán miniszterelnök az ukrán elnökkel találkozik, hogy "kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetése alatt kiáll hazája védelméért, valamint Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát" - írta a japán külügyminisztérium közleményében, melyben a miniszterelnök kijevi útját bejelentette.

A megbeszélésen Kisida Fumio "határozottan elutasítja majd Oroszországnak a status quo egyoldalú, inváziós, erőszakos megváltoztatását, és megerősíti, hogy elkötelezett a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmére" - olvasható a közleményben.

Kisida látogatásával Japán elkötelezettségét szeretné kifejezni a háború sújtotta ország támogatása mellett a G7-csoport májusi hirosimai csúcstalálkozója előtt. A japán miniszterelnök volt az egyetlen G7-vezető, aki az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári megindulása óta még nem látogatott Kijevbe.

Zelenszkij korábban meghívta Kisidát Ukrajnába. Az ukrán elnök Kisida kérésére február 24-én, az orosz invázió kezdetének évfordulóján részt vett a G7-országok online csúcsértekezletén.

Mindeközben a kínai vezető Vlagyimir Putyinnal tárgyal Moszkvában a kínai béketervről és országaik együttműködéséről.

(A nyitókép illusztráció: Kisida Fumio japán miniszterelnök beszél az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a tokiói kormányfői rezidencián 2023. február 24-én.)

Címlapról ajánljuk
Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×