eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Beérni látszik a Wagner csoport Bahmut elleni ostroma

Orosz források szerint a Wagner csoportnak sikerült előrenyomulniuk Bahmut északi és déli részén, és megközelítették a várost védő katonák utolsó működő utánpótlási útvonalát.

A bahmuti harcok jelenleg egy a város szélén lévő ipartelepnél zajlanak, ami az ukrán védők utánpótlásútvonala mellett található. A Wagner csoport zsoldosai a hírek szerint visszaszorították az ukránokat a város északi és déli részén – írja a VG.

Egy orosz katonai blogger, Rybar a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy utcai harc alakult ki Bahmut ipari övezetében, az ipari főiskolától nem messze. A főiskola Bahmut és Csasziv Jar között, az autópálya mellett van.Megfogalmazása szerint ez a sztráda jelenti az ukrán katonák utolsó ellátási útvonalát a városban. Az összes többi aszfaltozott utat Bahmutba vagy elfoglalták, vagy lebombázták az oroszok.

Amennyiben az ipari övezet, és ezzel a Csasziv Jar-i autópálya elesik, akkor a Bahmutban található ukrán helyőrséget bekeríti a Wagner csoport, ami a város elfoglalását jelentené.

Bár lehetetlen megmondani, hogy mekkora veszteségeket szenvedtek el a szemben álló felek a bahmuti ostrom során, a támadó Wagner csoport a vártnál több embert veszíthetett el. A zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin nemrégiben arra panaszkodtott, hogy csapatai nem kapnak utánpótlást Moszkvától, ám ekkor még azt mondta, bízik abban, hogy bürokratikus fennakadásról van szó.

Egy friss interjúban viszont már nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezérkart, hogy szándékosan tartják vissza a lőszert a Wagnertől, hogy elbukjanak Bahmutnál. Prigozsin szerint Oroszország soha nem akarta bevenni Bahmutot, beérték Szoledarral, és csupán az egyre befolyásosabb Wagner csoport meggyengítése miatt erőltették az ostromot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×