eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Beérni látszik a Wagner csoport Bahmut elleni ostroma

Orosz források szerint a Wagner csoportnak sikerült előrenyomulniuk Bahmut északi és déli részén, és megközelítették a várost védő katonák utolsó működő utánpótlási útvonalát.

A bahmuti harcok jelenleg egy a város szélén lévő ipartelepnél zajlanak, ami az ukrán védők utánpótlásútvonala mellett található. A Wagner csoport zsoldosai a hírek szerint visszaszorították az ukránokat a város északi és déli részén – írja a VG.

Egy orosz katonai blogger, Rybar a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy utcai harc alakult ki Bahmut ipari övezetében, az ipari főiskolától nem messze. A főiskola Bahmut és Csasziv Jar között, az autópálya mellett van.Megfogalmazása szerint ez a sztráda jelenti az ukrán katonák utolsó ellátási útvonalát a városban. Az összes többi aszfaltozott utat Bahmutba vagy elfoglalták, vagy lebombázták az oroszok.

Amennyiben az ipari övezet, és ezzel a Csasziv Jar-i autópálya elesik, akkor a Bahmutban található ukrán helyőrséget bekeríti a Wagner csoport, ami a város elfoglalását jelentené.

Bár lehetetlen megmondani, hogy mekkora veszteségeket szenvedtek el a szemben álló felek a bahmuti ostrom során, a támadó Wagner csoport a vártnál több embert veszíthetett el. A zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin nemrégiben arra panaszkodtott, hogy csapatai nem kapnak utánpótlást Moszkvától, ám ekkor még azt mondta, bízik abban, hogy bürokratikus fennakadásról van szó.

Egy friss interjúban viszont már nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezérkart, hogy szándékosan tartják vissza a lőszert a Wagnertől, hogy elbukjanak Bahmutnál. Prigozsin szerint Oroszország soha nem akarta bevenni Bahmutot, beérték Szoledarral, és csupán az egyre befolyásosabb Wagner csoport meggyengítése miatt erőltették az ostromot.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×