eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Krone.tv

Érvényben marad a terrorfigyelmeztetés Bécsben - Célkeresztben a kopt keresztények

Az osztrák fővárosban meghatározatlan ideig érvényben marad a rendőrségi figyelmeztetés az elsősorban vallási intézmények elleni lehetséges támadások veszélyére. A templomokat kivezényelt, különleges felszereléssel ellátott rendőri osztagok védik. Titkosszolgálati információk szerint iszlamista indíttatású merénylet van készülőben kopt keresztények ellen. A hatóságok szerint közvetlen veszély ugyanakkor nem áll fenn, pánikra nincs ok.

A templomok mellett megerősítették több más, a hatóságok szerint "érzékenynek" tartott épület védelmét is Bécsben.

A szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát növelték. Markus Dittrich rendőrségi szóvivő közlése szerint golyóálló mellénnyel és gépkarabéllyal is felszerelték őket.

A feltételezett merénylet lehetősége ellenére a templomok továbbra is nyitva vannak, köztük a Bécs egyik fő jelképének, egyben a város központjának számító Stephansdom (Szent István Székesegyház).

A veszély nem tűnik annyira nyilvánvalónak, hogy szükség lenne a templomok bezárására - nyilatkozta Michael Prüller, a bécsi főegyházmegye szóvivője, aki az ORF közszolgálati műsorszolgáltató idézett.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a rendőrséggel szoros a kapcsolat.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint több járművet átkutattak, a többi között a bécsi műszaki egyetem garázsában is. Ezek azonban semmilyen eredménnyel nem jártak.

Lakások átkutatására nem került sor, mint ahogy őrizetbe vételekre sem.

Információk szerint a merénylettel kapcsolatos tervek első számú célpontjai a szíriai keresztény diaszpóra létesítményei lehetnek.

Ezt azonban egyelőre sem a rendőrség, sem a belügyi tárca nem erősítette meg.

Nem kommentálták azt a híresztelést sem, amely szerint egy fehér terepjárót keresnek, amelyben egy személy lőtt sérüléseket szenvedett.

Egy tekintélyes osztrák terrorizmusszakértő szerint más európai nagyvárosokban is gyakran fenyegetnek hasonló támadásokkal, ezeket azonban többnyire nem hozzák nyilvánosságra.

Éppen ezért a bécsi rendőrség gyors és meglehetősen nyílt kommunikációja meglepő - értékelte szakértő.

A rendőrség szóvivőjét idézte a Die Presse című napilap is.

"Egyelőre nem tudjuk előrejelezni, hogy a figyelmeztetést meddig tartjuk fenn" - fogalmazott Markus Dittrich.

Bécs belvárosának fokozott rendőri véde lmét ugyanakkor már szerda késő este megszüntették.

Az osztrák államvédelmi hivatal (DSN) vezetője, Haijawi-Pirchner utalt arra, hogy újra és újra bejutnak Ausztriába és más európai országokba is olyan személyek, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez közel állnak.

"Az alkotmányvédelem figyeli őket" - jelentette ki.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap ugyancsak titkosszolgálati információkra hivatkozva arról számolt be, hogy kopt keresztény egyházak lehetnek a tervezett támadások célpontjai.

Az újság szerint egy, általa közelebbről nem meghatározott szíriai csoport nyilvánvalóan ily módon kívánja fenyegetni azokat a szírinaikat, akik nem csatlakoznak a dzsihádhoz.

A Kronen Zeitung utalt arra, hogy Bécs a kopt ortodox egyházak központja a német nyelvű térségben. Hivatalos adatok szerint

5100 kopt él Ausztriában, közülük mintegy 4000-en Bécsben.

Többségük az 1970-es években érkezett Ausztriába azt követően, hogy Egyiptomban erősödött a kopt kisebbség elnyomása.

A kopt egyház 2003 óta hivatalosan elismert Ausztriában.

Egyedül Bécsben öt kopt ortodox közösség működik, de további kopt csoportok vannak Klagenfurtban, Grazban, Linzben és Innsbruckban is.

A magyar külügyminisztérium szerdán arra kérte a Bécsben tartózkodó magyarokat, hogy a templomok elleni támadások veszélyének gyanúja miatt figyeljék a rendőrség tájékoztatását, és fokozott odafigyeléssel, óvatossággal járjanak.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×