eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tömeg egy pályaudvaron a Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban 2020. szeptember 30-án. Kína október 1-jén kezdődő és 11 napig tartó nemzeti ünnepe alatt Kína vasútvonalain csúcsforgalom várható. A Worldometer adatai szerint jelenleg 191 koronavírus-fertőzött van Kínában, a John Hopkins Egyetem adatai szerint pedig 129 új esetet azonosítottak az elmúlt héten.
Nyitókép: MTI/EPA/FEATURECHINA/Long Vej

Egész döbbenetes adattal állt elő Kína a koronavírus-járványról

Egy újabb hullám kialakulását valószínűtlennek tartják még a holdújévi utazgatások mellett is.

Vu Cun-ju, a kínai járványügyi és járványmegelőzési központ vezető epidemiológusa szombaton – a holdújév előestéjén – azt mondta, hogy a jelenlegi hullám már az emberek 80 százalékát megfertőzte az 1,4 milliárd lakosú országban.

Sokan aggódtak amiatt, hogy a holdújév körüli 40 napos időszakban zajló utazási hullám során újabb kitörések alakulhatnak ki az országban, de a Wu által saját közösségi oldalán közzétettek szerint ez nem valószínű.

"A következő két-három hónapban egy második járványhullám kialakulása eléggé valószínűtlen" – fogalmazott a CNN cikke szerint.

A kínai közlekedési minisztérium becslései szerint több mint kétmilliárd utazás zajlik majd az idei holdújévi szezonban:

a pandémia kezdete óta most először térhetnek haza az emberek családjaikhoz az ünnepre minden megszorítás nélkül.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató szerint holdújév előestéjén több mint 26 millió ember indult útnak: ez fele a 2019-es utazások számának, de 50,8 százalékkal több, mint a tavalyi adat. Több mint 4,1 millióan utaztak vonattal, 756 ezren pedig. Az ország közúti közlekedési rendszere több mint 20 millió utast regisztrált ugyanezen a napon, ami 55,1 százalékkal magasabb a 2022-es számnál.

Korábban a Pekingi Egyetem Nemzeti Fejlesztési Iskolájának kutatása azt közölte, hogy január 11-ig több mint 900 millió ember, vagyis a kínai lakosság 64 százaléka esett át valószínűleg a fertőzésen. A kitörés az ország nagy részén december 20-án tetőzött, 13 nappal azt követően, hogy enyhítették a korlátozásokat. December végére mindenhol tetőzött a járvány.

Ez egybevág a kínai egészségügyi hatóságok állításaival, mely szerint mind a lázklinikákon tett látogatások, mind a kórházi kezelések tetőztek december végén, január elején tetőztek.

Kormányadatok szerint december 8.-január 12. között közel

60 ezer Covid-beteg halt meg a kínai kórházakban.

A legfrissebb adatok szerint január 13-19. között 13 ezer ember vesztette életét a vírus miatt: kórházban 681 kórházi beteg halt meg koronavírus-fertőzés okozta légzési elégtelenségben, valamint 11 977-en haltak meg egyéb, fertőzéssel kombinált betegségben az adott időszakban. Az otthonukban elhunytakat nem tartalmazza ez a szám.

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi vészhelyzetekért felelős ügyvezető igazgatója január elején azt állította, hogy a Kína által közzétett számok "alulreprezentálják a betegség valódi hatását" a kórházi és intenzív osztályra történő felvételek, valamint a halálesetek tekintetében.

Az Airfinity, egy független előrejelző cég becslései szerint

a napi koronavírusos halálesetek száma Kínában a holdújévi ünnepek alatt körülbelül 36 ezer lesz.

A cég becslése szerint több mint 600 ezer ember halt meg a betegségben azóta, hogy Kína decemberben eltörölte a korlátozásokat – ez a hivatalos szám mintegy tízszerese.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×