eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Apadnak a német gáztárolók, a hatóságok a vészharangot kongatják

A gáztárolók telítettsége jelenleg 88 százalékos, így a következő két-három hétben nem lehet gond, de a január és a február hozhat kellemetlen meglepetéseket, ezért a földgázzal még erősebb takarékosságra van szükség. A gazdasági miniszter viszont megdicsérte a németeket a gázzal való spórolás érdekében tett erőfeszítéseikért.

Az energiaellátásért felelős hivatal, az úgynevezett közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője úgy véli, hogy a feltöltöttség jelenlegi szintje kielégítő. Egyelőre nincs is semmi ok arra, hogy riadót fújjunk – fogalmazott Klaus Müller, de szerinte januárban és februárban a mostani erőfeszítéseknél többre lesz szükség. Ezért arra szólította fel a fogyasztókat, hogy "óvatosan" fűtsenek.

A téli hónapokban 20 százalék földgázt kell megtakarítani – jelentette ki.

Először figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy fel kell készülni a lehetséges szabotázsakciókra, és ezért az eddigieknél jobban kell felügyelni a földgázinfrastruktúrát. Ezzel összefüggésben elsősorban a cseppfolyósított földgáz feldolgozására alkalmas LNG-terminálokat emelte ki.

A ZDF közszolgálati televízió felmérése szerint a németek többsége – a földgáz esetében 67, az áram esetében 73 százaléka – nem tart attól, hogy az idei télen nagyobb energiaellátási problémák adódnának. 2023 tele azonban a felügyelet vezetője szerint a mostaninál nagyobb kihívást jelenthet.

"Az embereket keményen megérzik majd az energiaválság költségeit"

– vélekedett Müller, aki szerint belátható időn belül nem lehet számolni azzal, hogy a földgáz ára a korábbi szintre csökken.

Óvatosan nyilatkozott a kilátásokról a gazdasági miniszter is. Robert Habeck szerint a dolgok jelenlegi állása szerint Németország az energiaellátás terén különösebb probléma nélkül átvészelheti a telet. Ehhez azonban szükség van a földgázzal történő takarékosságra – jelentette ki, ugyanakkor köszönetet mondott az állampolgárok eddigi takarékossági erőfeszítéseiért.

Habeck utalt arra is, hogy megkezdődött egy új infrastruktúra, az LNG-terminálok üzembe helyezése.

Szavai szerint minden remény megvan arra, hogy a még működő három atomerőművet áprilisban végleg leállítsák.

"Az energiabiztonságot az atomerőművek által termelt áram nélkül is szavatolhatjuk" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×