eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Hatalmas gázmezőt "izzított be" az orosz elnök

Megkezdődött kitermelés szerdán a legnagyobb kelet-szibériai gázmezőn, a Koviktán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a munkafolyamatot videokapcsolaton keresztül indította be, azt mondta, hogy mező kitermelhető készletei elérik az 1800 milliárd köbmétert. Az energiaforrásnak a Jakutföldről az orosz Távol-Keletre és Kínába vezető Szibéria Ereje gázvezeték eddig meglévő szakaszáig való eljuttatásához 800 kilométer csövet fektettek le.

Putyin szerint ezzel a csővezeték-rendszer hossza meghaladja a háromezer kilométert. Az elnök szerint a mező kitermelésének beindítása komoly lendületet ad az ország keleti régiói fejlődéséhez és új munkahelyeket teremt.

Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy a mező megnyitásával a kelet-szibériai és távol-keleti gáztermelés és -szállítás legnagyobb komplexuma kezdte meg működését.

A Kovikta mező 1800 milliárd köbméter földgázt és 65,7 millió tonna gázkondenzátumot rejt.

A Szibéria Ereje gázvezeték eléréséhez megépített Kovikta-Csajanda vezetékszakasz hossza 804 kilométer. A jakutföldi Csajanda mezőtől a kínai határon lévő Blagovescsenszkig vezető csőszakaszt 2019-ben helyezték üzembe.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×