eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese (j4) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b3) megbeszélést folytat Pekingben 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina

Nagy kínai–orosz „óraegyeztetést” tartottak Pekingben

Az orosz-kínai stratégiai együttműködésről és az ukrajnai konfliktusról is tárgyalt Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Hszi Csin-ping kínai elnökkel Pekingben.

A pekingi állami rezidencián tartott találkozóról Medvegyev, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke is, a Telegram-csatornáján videofelvételt osztott meg. A Kínai Központi Televízió közlése szerint szerdán volt a megbeszélés.

Az orosz politikus közölte, a találkozón téma volt a két kormánypárt, a Kínai Kommunista Párt és az Egységes Oroszország közötti együttműködés is. A volt orosz elnök, aki tárgyalópartnerének átadta a hivatalban lévő orosz államfő, Vlagyimir Putyin üzenetét, nagyon hasznosnak minősítette a megbeszélést.

Medvegyev szerint Putyin az üzenetben méltatta "az orosz-kínai politikai párbeszéd és gyakorlati együttműködés példátlan szintjét", és kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú állam- és pártközi kapcsolatok tovább fejlődnek majd a Kínai Kommunista Párt új vezetésével való együttműködésben.

"A két fél számos fontos nemzetközi kérdésben is »óraegyeztetést tartott«, megállapítva, hogy

Moszkva és Peking megközelítései a világ legaktuálisabb problémáira vonatkozóan nagymértékben egybeesnek"

- tájékoztatott Medvegyev, aki kitért a stratégiai külpolitikai koordinációra, egyebek között az ENSZ-ben és más multilaterális platformokon, beleértve a Sanghaji Együttműködés Szervezetét, a BRICS-et és a G20-csoportot. Megvitatták a posztszovjet térség helyzetét, beleértve az ukrán válságot - áll a Medvegyev által kiadott közleményben.

Hszi Csin-ping egyebek között azt hangoztatta, hogy

az ukrajnai konfliktus elhúzódása egyik félnek sem előnyös.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Hszi kifejezte Peking reményét, hogy az ukrajnai válságban minden fél észszerű magatartást, önmérsékletet tanúsít, és hogy politikai eszközökkel oldják meg a biztonsági aggályokat. Hszi azt is közölte Medvegyevvel, hogy reméli, a Kínai Kommunista Párt és az Egységes Oroszország elősegítheti a Kína és Oroszország közötti stratégiai együttműködés elmélyítését.

"A kínai fél készen áll az Oroszországhoz való közeledésre, hogy folyamatosan új korszakba mozdítsa elő kétoldalú kapcsolatainkat" - idézte a kínai vezetőt a TASZSZ orosz hírügynökség.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Medvegyev és az Egységes Oroszország két másik vezetője a KKP Központi Bizottságának meghívása alapján tárgyal kedden és szerdán Pekingben.

A Vedomosztyi című orosz lap december közepén, egy meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy

Hszi és Putyin az év utolsó napjaiban eszmecserét folytathat majd egymással.

A tárgyalást a forrás feltételezése szerint videokonferencia formájában fogják megtartani.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy orosz-kínai közös flottagyakorlatot tartanak december 21. és 27. között a Kelet-kínai-tengeren. A két ország légiereje a közelmúltban közös légi járőrözést hajtott végre a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×