eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea megfenyegette Japánt

Az ázsiai diktatúra Japán legújabb védelmi stratégiája miatt tiltakozik.

Japán a múlt héten jelentette be a második világháború óta legnagyobb haderőfejlesztési tervét, miután a Kínával és Észak-Koreával fennálló feszültség és Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmakat gerjesztett egy esetleges szélesebb háború kitörésével kapcsolatban.

Az észak-koreai külügyminisztériumi nyilatkozat szerint Japán az új biztonsági stratégiájában hatékonyan lefektette "egy megelőző csapás képességének" kifejlesztését, ami alapvető változást jelent a kelet-ázsiai biztonsági helyzetben.

"A KNDK ismételten világossá teszi, hogy joga van határozott és döntő katonai lépést tenni nemzeti szuverenitása, területi integritása és alapvető érdekei megvédésére

a japán lépés által kiváltott regionális biztonsági környezet bonyolultságának fényében" - figyelmeztetett a phenjani nyilatkozat, melyet a KCNA észak-koreai hírügynökség ismertetett.

Japán kénytelen lesz tudatosítani, hogy "rossz és nagyon veszélyes döntést hozott" - jelentette ki a külügyi tárca szóvivője.

Észak-Korea, dacolva a nemzetközi szankciókkal, idén példátlan számú rakétát tesztelt, köztük egy olyan,

az eddigi legnagyobb hatótávolságú interkontinentális rakétát, amely a tervek szerint elérné az amerikai szárazföldet is.

Több rakéta Japán felségterülete felett szállt el, vagy hozzá közeli vizeken csapódott a tengerbe.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un befolyásos húga külön nyilatkozatban utalt a phenjani interkontinentális rakétarendszer fejlesztésében elért technológiai haladásra és a megfigyelőműholdak építése terén elért eredményekre.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×