eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
ISTANBUL, TURKIYE - OCTOBER 26: The SAHA EXPO Defense, Aviation and Space Industry Fair continues on its third day in Istanbul, Turkiye on October 26, 2022. SAHA EXPO fair brought together 250 companies from 57 countries and 750 local companies from Turkiye. The Bayraktar Akinci developed by BAYKAR was also displayed at the fair. (Photo by Murat Sengul/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Murat Sengul/Anadolu Agency/Getty Images

Harci gépek ellen is bevehető lesz a törökök drónja

A Bayraktar török dróngyártó pilóta nélküli légijárművei hamarosan alkalmasak lesznek drónelhárításra és légi harcra is – jelentette be a minap Haluk Bayraktar, a vállalat vezetője egy isztambuli fegyveripari szakkiállításon.

„A Bayraktar TB2 és Akinci drónokat hamarosan levegő-levegő rakétákkal is felszereljük, és nem csak drónokkal, hanem harci gépekkel is szembeszállhatnak. Már folynak a tesztek” – tudatta Bayraktar.

Ukrajna az orosz offenzíva februári kezdete óta hatékonyan alkalmazza a támadók ellen a Bayraktar TB2 drónokat, de az elmúlt hetekben megnehezítette az ukrán védekezés feladatát, hogy Oroszország Sáhed 136 típusú iráni öngyilkos drónokat vet be az ukrajnai infrastruktúra ellen.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szerint ha ez a télen folytatódik, akkor „nagyléptékű katasztrófa” következik be Ukrajnában.

Haluk Bayraktar szerint az iráni drónok lassúak, zajosak és alacsony magasságban repülnek, ami miatt könnyű célpontok. „Minden esetre készen kell állni a védelmi képességekkel, és mi teljes mértékben támogatjuk Ukrajnát, hogy megvédje szuverenitását” – szögezte le a török üzletember.

Bayraktar tudatta, hogy szeretné még szorosabbra fűzni az együttműködést Kijevvel, és jövőre üzemet is nyitnak Ukrajnában, ahol a hamarosan bemutatandó Kizilelma típusú, pilóta nélküli harci gépet, sugárhajtású drónt is gyártani fogják.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×