eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jatnavegur, 2018. augusztus 23.Kibelezett, rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin teteme a Feröer-szigeteki Jatnavegur település mólóján 2018. augusztus 23-án. A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigeteken hagyomány a gömbölyűfejű-delfinek késsekkel történő lemészárlása, miután csónakjaikkal a part közelébe szorították őket. A delfinvadászok szerint a cetek leölése hagyomány és a kultúrájuk része, az évente kb. 900 lemészárolt egyed húsa és zsírja mintegy 50 ezer feröerinek jelent élelmet a téli hónapok alatt. Más nyelvterületeken a pilótabálna (Grindwal/Pilot Whale) kifejezést használják a gömbölyűfejű-delfinekre, aminek oka, hogy ezek az állatok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek inkább a bálnákra jellemzőek és nem a delfinekre. (MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen)
Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Tengeri csemege lesz a delfintetemekből

Döntés született a 200, tasmániai gömbölyűfejű delfin teteméről.

A nyílt tengerbe dobják az ausztráliai Tasmaniában partra vetődött és elpusztult mintegy kétszáz gömbölyűfejű delfin tetemét, mert oszlásuk a szárazföldön túl sokáig tartana - tájékoztatott az ABC ausztrál hírcsatorna a helyi hatóságokra hivatkozva pénteken.

Ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a tetemeket a hullámok később partra mossák, egészen a kontinentális talapzat széléig kell szállítani őket. Ez a parttól mintegy negyven kilométerre van. Az elpusztult állatokat hajókhoz erősített kötelekkel vontatják el.

Napra pontosan két évvel korábban, 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra szintén a Macquarie-öbölben. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

A hatóságok akkoriban nem szállították el a tetemeket a partról. Azonban a bomlási folyamat a vártnál sokkal tovább tartott, így sokáig elviselhetetlen volt a bűz a környéken - mondta el Brendon Clark helyi illetékes.

Szerdán mintegy 230 gömbölyűfejű delfin feneklett meg a Macquarie-öböl partjainál. Aznap az állatok fele még életben volt, de másnap reggel már csak harminckettőt sikerült megmenteni az esetenként 2,5 tonnás cetek közül.

A megmentett delfinek közül kettő elpusztult, miután nyolc társukkal együtt visszatértek a sekély vízbe. Ez a mentést nehezítő viselkedés tipikusnak mondható a gömbölyűfejű delfineknél, amelyek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×