INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

háború

iskola

menekültek

gyerekek

Diákok egy kijevi iskolában rendezett tanévnyitó ünnepségen 2022. szeptember elsején.

Az ukrán menekülteknek kötelező az iskola, de nem egyszerű a megoldása

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Szeptembertől minden Magyarországon élő ukrán gyermeknek iskolába kell járnia. Az EDUA projekt portálja magyar, ukrán és orosz nyelven a beiskolázással, tananyagokkal kapcsolatos információkat tartalmaz, hogy segítse az érintett családokat.

A háborús menekültek teljesen érthető módon nem nagyon látják világosan a jövőt, reménykedtek abban, hogy hamar véget ér, és "most esett le nekik", hogy sajnos hosszabb távon kell gondolkozniuk – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője.

A menekültek közül sokan most kérnek menedékes státuszt, hiszen a szolgáltatásokhoz csak ezen keresztül férnek hozzá. A legnagyobb gond az információhiány és az információk megosztásának a problémája. Civil, egyházi és segélyszervezetek, illetve a közoktatási intézmények is próbálnak becsatlakozni ebbe a folyamatba.

Az oktatáskutató szerint ezek a szerveződések az ország sok pontján mindent megtesznek az ukrán menekültek, a családok és gyermekek zökkenőmentes életének megkönnyítéséért Magyarországon. A problémát jelent viszont, hogy

a szabályozás nem világos és életszerű, és több mindent nem vesz figyelembe.

Ercse Krisztina szerint sokszor az iskolák sem tudnak mit kezdeni az elméletben iránymutatóul szolgáló szabályozással.

"Nagyon komoly nyelvi problémák vannak. Azokat a kulcsinformációkat, amelyek a gyermek mindennapjához hozzátartoznak a közoktatásban, nem nagyon látjuk még, miként lehetne eljuttatni a szülőkhöz, illetve a pedagógusokhoz" – mondta.

Az oktatáskutató szerint lehetnének ukrán nyelvű tanítók, akik segítségükre vannak az intézményeknek. "Nem nagyon tudunk arról, hogy erre központi kezdeményezés és keret lenne. Nehezen boldogulnak az egyes iskolák, mert amire nincsen szabályozás, arról nem tudják, miként csinálják" – ismertette a helyzetet Ercse Krisztina.

Az ukrán tanulók csak a magyar oktatási rendszerben való iskolalátogatással teljesíthetik a tankötelezettséget,

viszont az lenne a legjobb, ha folyamatosságot lehetne biztosítani az ukrán tanmenet szerinti haladásban. A háború végeztével ugyanis ez a visszailleszkedéshez létfontosságú, és "az ukrán oktatási minisztérium ehhez nagyon sok segítséget ad".

A Civil Közoktatási Platform és a Civil Kollégium Alapítvány az EDUA projekt néven létrehozott egy komplex információs platformot, ezen keresztül a szülők, a gyerekek, az intézmények, a pedagógusok és még a hivatalok számára is friss információkat lehet megjeleníteni.

"Ha van információjuk, azt osszák meg velünk. És mivel megjelöljük az információk forrását is, össze is tudnak kötődni egymással. Egy ilyen országos méretű kihívásnak tényleg az együttműködés és a transzparens információkhoz való hozzáférés a kulcsa" – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kapcsolódó hang

Az ukrán menekülteknek kötelező az iskola, de nem egyszerű a megoldása
 
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018