eur:
385.39
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Diákok egy kijevi iskolában rendezett tanévnyitó ünnepségen 2022. szeptember elsején.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az ukrán menekülteknek kötelező az iskola, de nem egyszerű a megoldása

Szeptembertől minden Magyarországon élő ukrán gyermeknek iskolába kell járnia. Az EDUA projekt portálja magyar, ukrán és orosz nyelven a beiskolázással, tananyagokkal kapcsolatos információkat tartalmaz, hogy segítse az érintett családokat.

A háborús menekültek teljesen érthető módon nem nagyon látják világosan a jövőt, reménykedtek abban, hogy hamar véget ér, és "most esett le nekik", hogy sajnos hosszabb távon kell gondolkozniuk – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője.

A menekültek közül sokan most kérnek menedékes státuszt, hiszen a szolgáltatásokhoz csak ezen keresztül férnek hozzá. A legnagyobb gond az információhiány és az információk megosztásának a problémája. Civil, egyházi és segélyszervezetek, illetve a közoktatási intézmények is próbálnak becsatlakozni ebbe a folyamatba.

Az oktatáskutató szerint ezek a szerveződések az ország sok pontján mindent megtesznek az ukrán menekültek, a családok és gyermekek zökkenőmentes életének megkönnyítéséért Magyarországon. A problémát jelent viszont, hogy

a szabályozás nem világos és életszerű, és több mindent nem vesz figyelembe.

Ercse Krisztina szerint sokszor az iskolák sem tudnak mit kezdeni az elméletben iránymutatóul szolgáló szabályozással.

"Nagyon komoly nyelvi problémák vannak. Azokat a kulcsinformációkat, amelyek a gyermek mindennapjához hozzátartoznak a közoktatásban, nem nagyon látjuk még, miként lehetne eljuttatni a szülőkhöz, illetve a pedagógusokhoz" – mondta.

Az oktatáskutató szerint lehetnének ukrán nyelvű tanítók, akik segítségükre vannak az intézményeknek. "Nem nagyon tudunk arról, hogy erre központi kezdeményezés és keret lenne. Nehezen boldogulnak az egyes iskolák, mert amire nincsen szabályozás, arról nem tudják, miként csinálják" – ismertette a helyzetet Ercse Krisztina.

Az ukrán tanulók csak a magyar oktatási rendszerben való iskolalátogatással teljesíthetik a tankötelezettséget,

viszont az lenne a legjobb, ha folyamatosságot lehetne biztosítani az ukrán tanmenet szerinti haladásban. A háború végeztével ugyanis ez a visszailleszkedéshez létfontosságú, és "az ukrán oktatási minisztérium ehhez nagyon sok segítséget ad".

A Civil Közoktatási Platform és a Civil Kollégium Alapítvány az EDUA projekt néven létrehozott egy komplex információs platformot, ezen keresztül a szülők, a gyerekek, az intézmények, a pedagógusok és még a hivatalok számára is friss információkat lehet megjeleníteni.

"Ha van információjuk, azt osszák meg velünk. És mivel megjelöljük az információk forrását is, össze is tudnak kötődni egymással. Egy ilyen országos méretű kihívásnak tényleg az együttműködés és a transzparens információkhoz való hozzáférés a kulcsa" – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×