eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Switchblade amerikai csapásmérő drón
Nyitókép: avinc.com

Ukrán drónt lőttek le az oroszok az atomerőműnél

Moszkvai közlés szerint az ukránok egy csapásmérő drónnal akarták megtámadni zaporizzsjai atomerőművet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint kézifegyverekkel sikerült lelőni a drónt, amely a 1. számú speciális épület tetejére zuhant. Ebben állítólag amerikai eredetű, nukleáris fűtőanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. A tábornok azt is elmondta, hogy sikerült elkerülni a súlyos károkat és áldozatokat, a műszaki személyzet pedig továbbra is kézben tartja az atomerőmű zavartalan működését, a sugárzás szintje normális.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy szó sincs demilitarizált övezet létrehozásáról a zaporizzsjai atomerőmű körül. Műszaki szakemberekre hárította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy fontolóra vették-e a létesítménynek az orosz hálózatra való átkapcsolásának lehetőségét.

Peszkov szerint az orosz fél érdekelt abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "régóta várt" missziója felkeresse az atomerőművet és továbbra is nyitott az együttműködésre. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ellenőrzése alatt álló területen szavatolni fogja a NAÜ-küldöttség biztonságát. Úgy vélekedett, az ukrán félre nemzetközi nyomást kell gyakorolni annak érdekében, hogy enyhítse az erőmű körüli katonai feszültséget.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×