eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
20 July 2022, Saxony-Anhalt, Halle: Passers-by walk past a test station at a pharmacy on Leipziger Straße. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

Újabb katasztrofális járványtól tartanak Németországban

Növekszik a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Németországban, és egyre több beteget ápolnak a kórházak intenzív osztályain. Betegbiztosítók arról számoltak be, hogy 2022 első félévében több, mint háromszor annyi fertőzöttet regisztráltak, mint egész előző évben. Ausztriában kedvezőbb a helyzet.

Az elsősorban fertőző betegségekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) szerint előző nap 177-en haltak meg a járvány következtében, míg egy héttel ezelőtt 145 volt a napi haláleset – ismertette az ARD televízió.

A kórházak 1363 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon, ami a legmagasabb szám április óta. Ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy több mint 2500 intenzív ágy szabad az ápolói személyzet hiánya miatt.

Az RKI szerint előző nap 136 624-en fertőződtek meg, ami ugyanakkor mintegy 15 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban.

Szakértők szerint a fertőzöttek tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. Ennek oka az, hogy megszűnt az ingyenes tesztelés lehetősége, és emiatt jóval kevesebb ember végeztet tesztet.

Úgy vélekedtek, hogy mind a vírusfertőzések, mind a meghűléses megbetegedések számának erőteljes növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárult a szinte mindenütt megszüntetett maszkviselési kötelezettség. Továbbá az, hogy egyre több ember találkozik szűkebb helyiségekben munkavégzés során, vásárláskor, valamint különböző rendezvényeken, illetve összejöveteleken.

Az egyik betegbiztosító adatai szerint a vírusfertőzöttek számának növekedésére utal az is, hogy a korábbinál jóval többen íratják ki magukat betegállományba. Ez a szám néhány hét alatt megduplázódott.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter már az őszre "katasztrofális" járványhelyzetet jósolt, ha nem születnek új óvintézkedések.

A miniszter szerint maszk, illetve más intézkedések nélkül ősszel ugrásszerűen megnövekszik a fertőzöttek száma, az intenzív osztályok túlterheltek lesznek. Egyidejűleg a klinikai személyzet száma is csökkenhet.

"Olyan ez mint egy gyertya, amely mindkét végén ég. Alsó végén a személyzet, felső végén a betegek"

– fogalmazott a miniszter.

A szomszédos Ausztriában kedvezőbb a helyzet. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 14 070 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 1470 beteget kezelnek, közülük 80-an vannak intenzív osztályon.

Osztrák szakértők német kollégáikhoz hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy az új fertőzöttek száma "keveset" mond, ugyanis egyre kevesebben teszteltetik magukat. Ebből fakadóan az egyik leginkább megbízható regisztrációs pontot a kórházak jelentik.

Johannes Rauch egészségügyi miniszter a Die Pressének nyilatkozva ugyanakkor azt hangoztatta, hogy komoly őszi hullámmal számol, de nem lesz drámai a helyzet.

A miniszter szerint problémát okozhat, ha a Covid-hullám ősszel összekapcsolódik egy influenza- hullámmal.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×