INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

influenza

járvány

kemenesi gábor

A látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratán 2018. február 6-án. A felső légúti hurutok, influenzás megbetegedések megelőzése miatt részleges látogatási tilalmat rendeltek el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház három intézményében.

Jól ismert halálos járványunk a koronavírus mellett - új hírek érkeztek róla

Infostart

Mi történt az influenzával? Ezzel a címmel oszt meg információkat közösségi oldalán Kemenesi Gábor víruskutató.

Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is.

A genetikai változatosság eltűnését és a vírus(vírusok) visszaszorulását.

Sokan kérdezték tőlem, hogy mi a helyzet influenza témakörben és ennek megválaszolására végre megjött az első nagy tanulmány is - írja közösségi oldalán a kutató.

A szezonális influenza minden évben százezrek halálát okozza világszerte és minden évben az általam csupán „influenza-oltás jelenség”-ként számontartott küzdelmet folytatjuk mi virológusok – oltassuk magunkat mert bizonyos embereket, akiknek átadhatjuk igen súlyosan érinthet a vírus – ismerős ugye?

Az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk 2020 év eleje óta.

Az influenzavírusok globális keringését és az aktuálisan terjedő vírustörzsek megjelenését/széthurcolását a globális embermozgások és a szezonalitás alakítják. Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt, láthatóan számos influenzavírus törzs eltűnését okozta (magyarázó: ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről-emberre továbbmenni, gyakorlatilag kihal). A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk, ez egyfelől érdekes az influenzavírusok tekintetében, másrészt pedig mutatja a SARS-CoV-2 és általában a légúti vírusok elleni hatékonyságot (figyelem – egészségügyi szempontról van szó, nem gazdaságiról).

Érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, az Influenza B törzs ún. Yamagata vonala és

számos influenza A variáns egyszerűen kihalt, hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni.

További érdekesség, hogy a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak „menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is.

Érdekes módon az A(H3N2) vírus jelenleg Dél – és Délkelet-Ázsiában talált egyfajta menedékre, itt tudta fenntartani a terjedést és fennmaradni, míg az Influenza B Victoria variánsa Kínában, illetve az A(H1N1) Nyugat-Afrikában.

Miért fontos mindez?

- Megmutatja, hogy a lezárások működtek a légúti vírusok ellen, így a SARS-CoV-2 terjedésén is nagyot fékezhettek, ami nyilvánvalóan emberéletekben mérhető előnyt jelent.

- Megmutatja miként működnek a vírusok és járványok egy globális világban

- Felhívja a figyelmet egy univerzális influenza vakcina szükségességére, ami nagyon sok, vagy akár minden influenzavírus törzs ellen is védelmet nyújthat egyszerre (jelenleg évről-évre figyelemmel kell kísérni az aktuálisan leginkább terjedő variánsokat és hozzájuk igazítani a szezonális influenza vakcinát). Ennek fejlesztésében egyébként egy kiváló hazai kutató is részt vesz.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018