Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

németország

berlin

merénylet

Rendőrök és tűzoltók a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás.

Újabb részletek derültek ki a berlini ámokfutóról – fotók

Infostart

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy baleset történt-e, vagy szándékos gázolás szerdán Berlinben, de a nyomozást nem a terrorcselekmények esetében eljáró államvédelmi hatóság folytatja. A berlini polgármester egy pszichésen súlyosan terhelt férfi ámokfutó cselekedetéről beszélt.

Berlin kormányzó polgármestere szerint egy súlyos pszichés tünetekkel rendelkező férfi hajtotta végre azt a tömeges gázolást a főváros központjában, amelynek következtében egy hesseni tanárnő életét vesztette, és tizennégy diák többnyire súlyos sérüléseket szenvedett. Franziska Giffey szerint minden valószínűség szerint egy ámokfutó cselekedetéről van szó.

Egy autó előző nap délelőtt hajtott gyalogosok közé a főváros egyik központi bevásárló negyedében.

A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy tanárnő, aki osztályával volt a helyszínen. A sérültek közül hatan életveszélyes állapotban vannak.

A gázoló egy 29 éves, német-örmény kettős állampolgárságú berlini férfi, aki autójával a Kurfürstendammról érkezve a Vilmos császár emléktemplommal (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche) szemben felhajtott a járdára, elgázolt több embert, aztán visszatért az úttestre, és mintegy száz méter után ismét a járdára hajtott és végül egy parfüméria kirakatát áttörve állt meg.

Berlin, 2022. június 8.
Egy üzlet kirakatába csapódott autó a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás.
MTI/AP/Michael Sohn
Egy üzlet kirakatába csapódott autó a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás. MTI/AP/Michael Sohn

Az autóból kiszálló férfit járókelők feltartóztatták és átadták a rendőröknek.

A hatóságok egyelőre semmit nem közöltek arra vonatkozóan, hogy baleset történt-e, vagy szándékos gázolás.

A berlini polgármester arról számolt be, hogy a férfi meglehetősen zavartan beszélt a történtekről. A hatóságok tolmács segítségét is igénybe vették.

Franziska Giffey szerint az eddigi kihallgatások alapján a rendőrség arra következtet, hogy egy pszichésen súlyosan terhelt férfi ámokfutó cselekedetéről van szó.

A polgármester Berlin történetének sötét napjáról beszélt.

Az eset annak a központi térnek a közvetlen közelében történt, ahol 2016-ban a karácsonyi vásár idején egy tunéziai szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal a tömegbe hajtott, halálra gázolva 11 embert.

A berlini polgármesterhez hasonlóan egy ámokfutó cselekményeként jellemezte a történteket Olaf Scholz kancellár is.

Egy hesseni iskolai osztály berlini kirándulása tragikus véget ért – fogalmazott a kancellár, részvétét fejezte ki az elhunyt tanárnő és a sérültek hozzátartozóinak.

Berlin, 2022. június 8.
Az áldozat letakart holtteste a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás.
MTI/AP/Michael Sohn
Az áldozat letakart holtteste a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás. MTI/AP/Michael Sohn

Sajtóinformációk szerint az elkövető kettős állampolgár, aki német és örmény útlevéllel rendelkezik. A Der Spiegel és a Bild szerint

több mint tíz éve tartózkodik a német fővárosban.

Autójában állítólag egy plakátot találtak, amely élesen támadja Törökországot az első világháború idején az örmények ellen elkövetett népirtásért. Egyelőre nem tudni, hogy a plakát az övé volt-e vagy a testvéréé, aki a gépkocsi tényleges tulajdonosa.

Közölték azt is, hogy a nyomozást egy különleges gyilkosság csoport folytatja, azaz nem az államvédelmi hatóság, amely a politikailag motivált bűncselekmények esetében illetékes.

Szemtanúk ugyanakkor a Der Spiegelnek úgy nyilatkoztak, hogy szerintük szándékos gázolás történt.

A rendőrség közölte azt is, hogy a gázoló korábban kisebb bűncselekmények kapcsán már ismert volt a hatóságok előtt, de ezek egyike sem számított szélsőségesnek.

A katasztrófa estéjén százak gyűltek össze a berliniek által csak Gedächtnis-Kircheként említett templomnál. A megemlékezésen részt vett a polgármester, és jelen voltak a tűzoltóság és a rendőrség képviselői is.

A polgármester elrendelte, hogy a gyász jeleként csütörtökön félárbócra eresszék a berlini zászlókat.

Nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018