eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy üzlet kirakatába csapódott autó a berlini Breitscheid tér közelében elkövetett gázolás helyszínén 2022. június 8-án. Sajtóhírek szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután egy kisautó a gyalogosok közé hajtott. A hatóságok még vizsgálják, hogy baleset történt, vagy szándékos gázolás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn

Nyilatkozott az ügyészség: szándékos tömeges gázolás volt Berlinben

Paranoid skizofréniára utaló jeleket állapítottak meg a Berlinben történt tömeges gázolás elkövetőjénél, és kezdeményezték pszichiátriai intézeti elhelyezését – közölte a német főváros ügyészségének szóvivője.

Sebastian Büchner a tájékoztatón elmondta, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a szerdai ámokfutás kiváltó oka a gázoló pszichés betegsége lehetett, és feltételezhető, hogy a bűncselekmény elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban.

A férfit gyilkossággal, 32 rendbeli gyilkossági kísérlettel és a közúti közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják. A pszichiátriai elhelyezéséről szóló ügyészségi indítványról még csütörtökön dönt a bíróság.

Sebastian Büchner kiemelte, hogy

nem baleset történt, hanem szándékos, tömeges gázolás. Terrorista háttérre vagy bármilyen más politikai vonatkozásra utaló adatokat nem találtak

- tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

A 29 éves német-örmény férfi szerda délelőtt Berlin nyugati részének központjában - egyik bevásárlónegyedében - egy Renault Clio kisautóval a Kurfürstendammon érkezve a Vilmos császár emléktemplommal szemben felhajtott a járdára és elgázolt több embert, aztán visszatért az úttestre, majd nagyjából 100 méter után ismét a járdára hajtott, bele egy tanárokból és diákokból álló csoportba, és végül egy parfüméria kirakatát áttörve állt meg.

Az autóból kiszálló gázolót járókelők feltartóztatták és átadták a helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek.

A gázolásban egy ember - egy tanárnő - a helyszínen meghalt, 32-en megsebesültek. Egy tanár életveszélyes állapotban van, hét diákot súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolnak. További 7 diákot és 17 járókelőt könnyebb sérülésekkel láttak el.

Az eset a Breitscheid-tér közvetlen közelében történt, ahol 2016-ban a karácsonyi vásár idején egy tunéziai szélsőséges iszlamista lopott kamionnal a tömegbe hajtott, halálra gázolva 11 embert.

Sajtóinformációk szerint a gázoló autójában állítólag egy plakátot találtak, amely élesen támadja Törökországot az első világháború idején az örmények ellen elkövetett népirtásért. Egyelőre nem tudni, hogy a plakát az övé volt-e vagy a testvéréé, aki a gépkocsi tényleges tulajdonosa.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×