INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

pegasus

kém

spanyolország

Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.

Belebukott a Pegasus-botrányba a spanyol kémfőnök

Infostart

A kisebbségi kormánnyal szövetséges katalán, baloldali, függetlenségpárti ERC korábban kijelentette, hogy nem támogatja a kabinetet a Pegasus-ügy korábbi botrányai miatt, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt, miután kiderült, hogy a Pegasus szoftverrel spanyol tisztségviselőket figyeltek meg. A hírt egy kormányzati forrás közölte a Reuters hírügynökséggel, megerősítve az El Pais napilap értesülését – írja a 444.hu.

Áprilisban a kanadai Citizen Lab digitális jogokkal foglalkozó csoport azt mondta, hogy több mint 60, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram célpontja. Ennek hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti pártja, az ERC, mely a spanyol kisebbségi kormány egyik legfontosabb szövetségese, kijelentette, nem támogatja a kormányt addig, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

Miként azt az Infostart is megírta egy hete, a spanyol kormány napokkal az eset után azt jelentette be, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonján Pegasus kémprogramot észlelt.

Esteban 2020 óta volt az ország kémfőnöke, előtte évekig a Nemzeti Hírszerző Központ ügynökeként dolgozott. Múlt héten megjelent a kongresszusban, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők lehallgatására. A bizottságban jelen lévő képviselők szerint Esteban elismerte, hogy a kémügynökség 18 függetlenségpárti vezetőt hallgatott le, de azt mondta, mindig bírósági végzéssel, ahogy azt a törvény előírja. A többi lehallgatásra nem adott magyarázatot. A kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat, de a miniszterelnök mobiltelefonjának feltörése miatt egyre nagyobb a nyugtalanság.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras azt mondta, hogy pártja újra támogatni fogja a kormányt, ha „vállalják a felelősséget”. Az ERC más képviselői azonban szorgalmazzák azt is, hogy oldják fel néhány dokumentum titkosítását, illetve állítsanak fel vizsgálóbizottságot.

Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018