eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

A Pegasus kémszoftver ügyében a tagállamoktól vár lépéseket az EB

A Pegasus nevű kémprogram Európai Unión belüli illegális alkalmazásának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe, "a tagállami hatóságoktól várjuk el az ügy felderítését és ezáltal a polgárok bizalmának helyreállítását" - jelentette ki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

"A Pegasus-szoftver uniós tagállamok általi használata magánszemélyek, többek között európai parlamenti képviselők ellen, és az alapvető jogok megsértése" című vitában a biztos elmondta: a bizottság több alkalommal elítélte a személyközi kommunikációhoz való illegális hozzáférést. A tagállamoknak kell lépéseket tenniük az állítások kivizsgálása érdekében, és a nyomozati munka során nagyon fontos, hogy az uniós bíróság tapasztalatait, korábbi ítéleteit felhasználva járjanak el.

Hahn hangsúlyozta: az uniós tagállamoknak felügyeletet kell gyakorolniuk saját hírszerző szervezeteik felett, biztosítaniuk kell, hogy újságírók ellen ne járjanak el, mert ezáltal a szólásszabadságot sértik meg. "Tiszteletben kell tartani a fékek és egyensúlyok rendszerét, fontos, hogy a különböző állami szervek egymást tudják ellenőrizni, mert ilyen módszerekkel lehet kideríteni, hogy a kémprogramot illegális módon alkalmazták-e" - tette hozzá. Mint mondta, az uniós adatvédelmi jogszabályok erősek, az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv, informatikai rendszerek elleni támadásokra vonatkozó szabályok megtiltják a lehallgatásokat. Hahn elmondta, hogy az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az EP Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottságának a tevékenységét.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: "a nemzetbiztonság kérdését az uniós szerződések egyértelműen a tagállamokhoz utalják, az EP Pegasus-ügyet vizsgáló bizottságának létrehozása és a parlament politikai céloknak alárendelt vizsgálódása ezen a területen jogszerűtlen, és súlyosan sérti a tagállami szuverenitást".

Hozzátette: "ezzel szemben Magyarország demokratikus jogállamként működik, s mint ilyen, mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el a nemzetbiztonsági kérdésekben is, a nemzetbiztonsági szolgálatokat ellenőrző kormányzati és kormánytól független intézmények megállapításai szerint". A képviselő azt mondta, hogy a polgári kormány 12 évvel ezelőtti hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, míg a baloldali kormányok idején szerinte számos súlyos törvénytelenség fordult elő.

Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselője szerint a Pegasus-ügyet vizsgáló bizottság létrehozásával az EP megtette az első fontos lépést az uniós állampolgárok illegális lehallgatásának ügyében folytatott vizsgálódásban.

"Ennek a bizottságnak az lesz a feladata, hogy nyilvános ülés keretében meghallgassa például Varga Judit igazságügyi minisztert, akinek a tudtával és engedélyével figyeltek meg és hallgattak le civileket, politikusokat, és tényfeltáró újságírókat Magyarországon" - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy a bizottság tagjaként kérelmezni fogja a lehallgatási engedélyek vizsgálatát, mert véleménye szerint "jelentős részükre egyáltalán nem volt szükség, sőt a kormány kizárólag a politikai ellenfeleit akarta megfigyelni a hatalom megtartása érdekében". Kiemelte: "a magyar parlamentben nem létezhet semmilyen vizsgálóbizottság, amit az ellenzék kezdeményez, de a magyar és uniós polgárokat védő uniós parlamenti kontrollt nem tudják kiiktatni".

"Épp ezért van kiemelt felelősségünk ebben az ügyben. Tegyünk meg mindent azért, hogy Varga Juditnak a magyar és európai nyilvánosság előtt kelljen megmagyaráznia, hogy miért kémkednek folyamatosan a saját állampolgáraik magánélete után" - mondta Donáth.

Rónai Sándor DK-s EP-képviselő felszólalásában kijelentette: "egyes kormányok a legsötétebb időket idézve arra vetemednek, hogy saját állampolgárikat figyeljék meg illegális módszerekkel". Mint mondta, a Pegasus-bizottság alelnökeként kezdeményezte Varga Judit és volt államtitkára, Völner Pál meghallgatását.

"A botrány felelőseinek a bizottság előtt kell elszámolniuk, és válaszokat kell adniuk az ártatlan európai polgároknak és az érintett áldozatoknak. Ez történik azokkal a kormányokkal, amelyeket gyáva pártkatonáik elvtelenül védenek még attól is, hogy kérdezni lehessen őket" - tette hozzá.

Rónai szerint az EP, Magyarországgal szemben, a demokrácia hazája: "mi itt valamennyi ember érdekeit képviseljük, ha kell a hatalommal szemben is" - mondta. "Kiderítjük, mi történt pontosan, és mindent megteszünk, hogy ez a gazemberség ne fordulhasson elő többet Európa történetében" - fogalmazott a DK képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×