eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Joe Biden amerikai elnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háborúról az Amerikai Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén 2022. március 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Megszületett a megállapodás: Amerika több cseppfolyós földgázt küld Európába

15 milliárd köbméterrel többet szállít a tervezettnél az idén az Egyesült Államok az unióba, és az évtized végéig tovább növeli a kapacitást annak érdekében, hogy az EU minél hamarabb csökkentse kitettségét az orosz fosszilis energiahordozóknak – jelentette be Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök.

Hosszú távú gázpiaci megállapodást kötött pénteken egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás és az európai energiabiztonság fenntartása érdekében – írja a Portfolio az EU és az Egyesült Államok közös közleménye alapján.

A megállapodás lényege – írja a lap –, hogy az Egyesült Államok

  • már idén további 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt küld Európába a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltése érdekében,
  • 2030-ig pedig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat, amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni.

A csütörtök esti EU-csúcs után péntek reggel is találkozott egymással Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, ezután jelentették be a gázmegállapodás kereteit.

A megállapodás főbb pontjai:

  • Az orosz fosszilis energiahordozókról való minél előbbi, legkésőbb 2027-ig tervezett európai leválás megvalósításának egyik fontos csatornája lesz az, hogy az Egyesült Államok megnöveli az EU felé szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségét.
  • A most bejelentett terv az, hogy már áprilistól kezdve még több LNG-t küldenek az amerikaiak, és év végéig ez a többlet szállítás legalább 15 milliárd köbmétert fog elérni. Ez havi 1-2 milliárd köbméterrel több szállítást fog jelenteni, hiszen az évből 9 hónap van hátra. Ez rövid távon nem nagy változás a jelenlegi helyzethez képest, amit a Portfolio az adó és kapó oldal korlátozott kapacitásával indokol.
  • 2030-ra az amerikaiak évi 50 milliárd köbméterre fogják megnövelni az LNG-szállításukat Európába, ehhez európai oldalon további LNG-terminálokat és vezeték kapacitásokat kell környezetbarát módon kiépíteni.
  • Az EU27 teljes gázfelhasználása 2020-ban 400 milliárd köbméter volt, amiből az orosz import 155 milliárd köbmétert tett ki, és ezt tervezné idén év végéig nagyon optimista feltételezéssel kétharmadával csökkenteni az Európai Bizottság. Az amerikai LNG-szállítás tehát még a megnövelt volumennel együtt is csak töredékét fogja kitenni az egész éves uniós gázfelhasználásnak, de ahogy haladunk előre az időben, a 2030-ra megcélzott évi 50 milliárd köbméteres LNG-szállítás már az akkori gázfelhasználásnak jelentősebb szeletét teszi majd ki.
  • Európa törekszik a klímavédelmi célokkal összhangban a mérsékelni a fosszilis energiafelhasználást, így energiahatékonysági és zöld átállást segítő megoldásokat is stratégiai szinten támogatni fognak.

Ursula von der Leyen azt közölte, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Államok új megállapodást kötött a személyes adatok megosztásáról, amely, mint fogalmazott "megerősíti a magánélet védelme, az adatvédelem és a jogállamiság iránti közös elkötelezettséget". Aláhúzta: a megállapodás serkenteni fogja a kereskedelmet, ezzel hozzájárul Európa energiabiztonságához, valamint a tiszta energiára való globális átállás felgyorsításához.

A vezetők közölték, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság eltökélt szándéka, hogy az acél- és alumíniumkereskedelmet érintő globális megállapodást hozzanak létre, amely ösztönzi az ipar dekarbonizációját és csökkenti az energiaigényt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×