eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ursula von der Leyen, president of the European Commission, delivers the State of Union 2021 address inside the Louise Weiss building, the principle seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, on Wednesday, Sept. 15, 2021. During a closed-door meeting with European lawmakers, von der Leyen said the speech is an opportunity to show the Commissions actions were right and pointed to what the EU has achieved on recovery plans, vaccinations and the digital Covid-19 pass, according to officials present. Photographer: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Újabb uniós szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Arról készítenek javaslatot, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől.

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és "Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben", az Európai Unió további szankciókon dolgozik - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta: három kemény szankciócsomag van már érvényben Oroszországgal szemben, "arra kell koncentrálni, hogy ne maradjanak kiskapuk, és a szankciók hatása maximális legyen". Mint mondta, "a hatályos büntetőintézkedések valóban harapósak, már tapasztalni lehet az orosz gazdaság (...) zavarait".

Von der Leyen bejelentette: a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől. A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba történő beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

Mario Draghi sajtónyilatkozatában felszólította az Európai Unió tagországait, hogy lehető leggyorsabban hajtsák végre az Oroszországgal szemben kiszabott szankciókat. Reményét fejezte ki, hogy minden tagállam kormánya olyan gyorsan intézkedik a szankciók végrehajtására vonatkozóan, mint az olasz vezetés. Szombaton például az olasz kormány közölte, hogy a helyi hatóságok 143 millió euró értékben villákat és jachtokat foglaltak le a szankciós listán jegyzett öt orosz magas rangú tisztviselőtől.

"Azt látjuk, hogy némely tagállamok, köztük Franciaország, Németország és Olaszország hatékonyan, gyorsan bonyolítják le a szankciós intézkedéseket, míg más tagországok kevésbé"

- emelte ki Draghi. Azt is hangsúlyozta, hogy az uniós egység elengedhetetlen ahhoz, hogy kezelni lehessen a válságnak az EU-ra gyakorolt összes következményét, beleértve az ukrán menekülthullámot és az energiabiztonságot. Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban elmondta: Olaszországnak nincs fenntartása ez ellen, de a folyamat hosszú, és összefügg a strukturális reformintézkedésekkel.

Draghi úgy vélte: az ukrán-orosz konfliktus megoldását szorgalmazó diplomáciai erőfeszítések nem jártak eddig eredménnyel, és

Oroszország addig fogja folytatni a háborút, míg egész Ukrajna meg nem adja magát,

és oroszbarát kormány kerül hatalomra Kijevben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×