eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
22 January 2022, Berlin: Friedrich Merz (r), future CDU federal chairman, stands next to Mario Czaja, future CDU secretary-general, and Christina Stumpp, future CDU deputy secretary-general, after the CDU federal party conference at Konrad Adenauer Haus. At the 34th CDU party congress, Merz was elected as the new federal chairman. Due to the pandemic, the party congress will be held purely digitally. The results of the elections therefore still have to be confirmed by postal vote. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Michael Kappeler/picture alliance/Getty Images

Megvan a CDU új elnöke, máris változtatna a párt szerepén

A szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szombaton véget ért kongresszusán Friedrich Merzet választották meg elnöknek. Harmadik próbálkozásra szerezte meg a tisztséget.

A koronavírus-járvány miatt digitális formában megtartott tisztújító kongresszuson 94,62 százalékos támogatással választották meg elnöknek Friedrich Merzet, aki 2018-ban - Angela Merkel 18 évi elnöksége után - és 2020-ban is elindult a tisztségért.

Tavaly év végén a mintegy 400 ezer párttag véleményét is kikérték az elnöki tisztségről. A CDU történetének első pártszavazásán Friedrich Merz csaknem kétharmados - 62,1 százalékos - többséget szerzett, így egyedüli jelöltként indulhatott a tisztújításon.

Kongresszusi beszédében és a megválasztása utáni első nyilatkozataiban kiemelte, hogy az utóbbi évek viharai és az elveszített 2021-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után ismét képessé kell tenni a CDU-t arra, hogy választásokat nyerjen.

A párt elfogadja új ellenzéki szerepét, de hamarosan ki is akar lépni ebből a szerepből. Ezért kulcsfontosságú a négy idei tartományi törvényhozási (Landtag-) választás

- mondta Friedrich Merz, utalva a Saar-vidéken márciusban, a Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában májusban és az Alsó-Szászországban októberben tartandó választásra.

A CDU konzervatív szárnyához sorolt politikus a párt irányultságával kapcsolatban kiemelte, hogy tekintettel kell lenni a társadalom változásaira, és nemcsak elviselni, hanem alakítani is kell a "korszellemet". Ehhez hozzátartozik a nők fokozottabb integrációja, ezért a CDU-nak "nőiesebbé" kell válnia.

Az új pártelnök a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) jobbközép szövetségétől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártról a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy szó sem lehet együttműködésről. Azzal kapcsolatban, hogy az ország keleti részén, a volt NDK területén a CDU helyi szervezeteiben tapasztalható együttműködési szándék a térségben kiemelkedően erős az AfD-vel, azt mondta, hogy

"nyomorúságba" döntené pártját, ha erre az útra lépne.

A CDU a konzervatív értékeket valló emberek pártja is, de "jobboldali radikálisokkal" nem vállal közösséget - fejtette ki Friedrich Merz.

A politikából a tavaly decemberi kormányváltás után visszavonult Angela Merkel nem vett részt a kongresszuson, és elhárította a távozó elnök, Armin Laschet azon felkérését, hogy legyen a párt tiszteletbeli elnöke.

A CDU/CSU a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson a szavazatok 24,1 százalékát összegyűjtve története leggyengébb eredményét érte el, és 16 évi kormányzás után ellenzékbe szorult. A legutóbbi felmérések szerint országos választói támogatottsága 22-24 százalékos, a második helyen áll a legnagyobb kormánypárt, a 25-26 százalékon álló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött.

(A nyitóképen: Friedrich Merz - jobbra -, a CDU új elnöke, Mario Czaja, a CDU leendő főtitkára és Christina Stumpp, a CDU leendő főtitkár-helyettese a CDU Konrad Adenauer Hausban tartott szövetségi pártkonferenciája után.)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×