INFORÁDIÓ
2021. október 16. szombat
Gál

házasság

svájc

népszavazás

melegházasság

Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek Und Endlich (És végül) című alkotása a Fuorcla digl Leget hágónál a svájci Bivióban 2021. augusztus 18-án. Az óra lelassul, miközben a nézők közelednek, míg végül abbahagyja a ketyegést.

Svájcban népszavazáson támogatták az azonos neműek házasságát

Infostart / MTI

Népszavazáson támogatták Svájcban vasárnap az azonos neműek házasságát.

Az este közzétett hivatalos végeredmény szerint a választók 64,1 százaléka támogatta az azonos neműek házasságának engedélyezését. Az ország 26 kantonjának mindegyikében többséget kapott az előterjesztés.

Az azonos nemű párok házasságkötésének lehetőségét korábban a svájci parlament és kormány is támogatta.

A svájci törvényhozás már tavaly törvényben engedélyezte a melegházasságot, de ennek ellenzői népszavazást kezdeményeztek arra hivatkozva, hogy a házasság csak férfi és nő köteléke lehet. A jogszabályt a referendum idejére felfüggesztették, s most a voksolás nyomán a svájci kormány fog dönteni annak hatályba helyezéséről.

A Svájcban élő azonos neműek számára eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezett volt. Ez azonban nem biztosított számukra ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

Szintén vasárnap szavaztak a referendumon a baloldali csoportok kezdeményezéséről a legtehetősebbek adójának megemeléséről. Ezt a voksolók 64,9 százaléka elutasította. Az előterjesztés egyetlen kantonban sem szerzett többséget.

Nyitókép: Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek Und Endlich (És végül) című alkotása a Fuorcla digl Leget hágónál a svájci Bivióban 2021. augusztus 18-án. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018