INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

simone biles

molesztálás

larry nassar

usa

Az amerikai Simone Biles a felemáskorlát-gyakorlata után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női tornászbajnokságának selejtezőjében a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. július 25-én.

A szenátus előtt beszélt Simone Biles zaklatójáról

Infostart

A jelenleg életfogytiglani büntetését töltő Larry Nassar csapatorvosként molesztálta az olimpiai bajnok tornász és több száz társát: a Szenátus azt vizsgálja, az FBI követett-e el hibát a nyomozás közben.

A többszörös olimpiai érmes Biles mellett korábbi csapattársai, Aly Raisman, Maggie Nichols és McKayla Maroney is megjelentek, valamint részt vett a meghallgatáson Christopher Wray, az FBI igazgatója is.

"Hibáztatom Larry Nassart, és hibáztatom azt a rendszert is, amely lehetővé tette és elősegítette a visszaéléseket" - mondta Biles, minden idők egyik legeredményesebb tornásza. "Ha megengedjük egy ragadozónak, hogy gyerekeket bántson, a következmények gyorsak és súlyosak lesznek" - tette hozzá.

Hosszan szenvedtek

A szenátus igazságügyi bizottsága előtt érzelmektől fűtött tanúvallomásában mind a négy érintett sportoló arról beszélt: sokat szenvedtek és szenvednek máig a bántalmazás és annak helytelen kezelése miatt, írja a BBC. A négyszeres olimpiai bajnok tornász Biles, a sport egyik legismertebb alakja az érintettek szövetségi felelősségre vonását követelte.

"Mennyit ér egy kislány élete?"

- tette fel a kérdést.

Aly Raisman, aki 2012-2016 között volt az amerikai női tornászcsapat kapitánya, felháborodását fejezte ki amiatt, hogy még mindig a legalapvetőbb válaszokért és elszámoltathatóságért küzd több mint hat évvel azután, hogy jelentette a bántalmazást.

"Az elmúlt évek során fájdalmasan egyértelművé vált számomra, milyen mértékben hátráltatja egy áldozat gyógyulását az, ha rosszul kezelik az őt ért abúzust"

- fogalmazott. Kritizálta az FBI nyomozását, találgatásnak nevezve azt, hozzátéve: a súlyos hibák fölötti elsiklás visszatérő rémálmokat okozott számtalan nőnek.

A 2012-es londoni játékokon aranyérmes McKayla Maroney FBI-meghallgatását tele "hallgatással és a traumám semmibe vételével" teli beszélgetésként írta le.

"Úgy döntöttek, gyártanak egy történetet, hazudnak arról, amit elmondtam, egy gyermekmolesztáló védelmében. Mi értelme beszélni az abúzusról, ha az FBI ügynökei maguk ássák el az aktákat egy szekrényben?" - tette fel a kérdést.

Több száz nőt bántalmazott

A szenátus előtt megszólaló négy nő annak a kétszáz tagú csoporthoz tartoznak, akik 2018-ban vallomást tettek az amerikai női tornászcsapat tagjait szexuálisan molesztáló csapatorvossal, Larry Nassarral szemben. Összesen 330 nő vádolta meg Nassart ezzel: velük vagy a Michigani Egyetemen, vagy az amerikai tornászcsapat révén került kapcsolatba a férfi. Az FBI nyomozásáról szóló, régóta várt jelentés júliusban látott napvilágot és számtalan hibára hívta fel a figyelmet.

Emiatt Nassar hónapokon át folytathatta az abúzust azt követően is, hogy az első ügy aktáit megnyitották.

A 119 oldalas dokumentum azt is leírja, hogy az FBI lassan dolgozott az ügyben, eredetileg csak Maroney-t tervezték kikérdezni, miközben egyre több nő csatlakozott állításaihoz. A hibákkal szembesített ügynökök közül ketten hazugságokkal próbálták meg elfedni mulasztásaikat: egyiküket a múlt héten bocsátották el.

A minisztérium nem volt jelen

Az FBI igazgatója bocsánatot kért az érintettektől az alapvető hibák és az elítélendő magatartás miatt. Wray 2017 óta vezeti az FBI-t, de ígérete szerint megelőzi, hogy ilyesmi a jövőben előfordulhasson az FBI-on belül. Kiemelte, hogy

a két hazugságban érintett ügynök egyikét elbocsátotta

- másikuk jóval azelőtt nyugállományba vonult, hogy felelősségre vonhatták volna. Elismerte, hogy mindkét érintett viselkedése szembemegy az FBI elveivel, de arra is rámutatott, hogy az alkalmazottainak nagy többsége nem ilyen módon végzi munkáját.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki egy későbbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elnök támogatja az igazságügyi minisztérium jelentésében az FBI számára javasolt lépéseket. Ugyanakkor mind a törvényhozók, mind a tanúk kifogásolták, hogy a minisztérium a meghívás ellenére nem jelent meg a meghallgatáson. A meghallgatás után Richard Blumenthal demokrata szenátor megjegyezte, hogy a minisztériumnak még több kérdésre kell válaszolnia.

Nyitókép: MTI/AP/Gregory Bull
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018