eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
KANDAHAR, AFGHANISTAN - MAY 2, 2006: The US military in Kandahar, southern Afghanistan, a Taliban stronghold, are using high-tech Predator drones against their enemy. They have approximately 8 there. The Predator has no pilot, and is controlled for his highly secret mission from Las Vegas. The team in Kandahar is in charge of their take off and landings. The drones have a highly powerful camera with infrared, as well as a still camera and two missiles. (Photo by Veronique de Viguerie/Getty Images)
Nyitókép: Veronique de Viguerie

Gyors bosszú: az amerikaik végeztek a kabuli merénylet egyik előkészítőjével

Az amerikai hadsereg közölte szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, légitámadásban megölve a terrorszervezet egyik tagját Afganisztánban, kevesebb mint 48 órával a kabuli repülőtérnél elkövetett, a szervezet által vállalt robbantás után, amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét.

A hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) közlése szerint az amerikai erők halálos dróncsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára, aki

vélhetően részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások tervezésében.

William Urban szóvivő azt mondta, nem tudnak civil áldozatokról.

Egy neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökséggel közölte: a dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el és Joe Biden elnök hagyta jóvá.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AP-nek elmondta: a merényletben használt robbanómellény több mint 11 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, miközben az öngyilkos merényleteknél általában valamivel 2-4 kilónyi robbanószert használnak fel.

Amerikai médiumok, köztük a Bloomberg hírügynökség különböző forrásokra hivatkozva azonban arról számolt be, hogy a megölt dzsihadista jövőbeni támadások kitervelésében volt érintett, de nem volt közvetlenül a kabuli repülőtérnél elkövetett merénylethez köthető.

A légicsapás beváltotta Biden csütörtöki fogadalmát, amikor azt mondta, hogy a támadás elkövetői nem tudnak majd elrejtőzni. "Le fogunk vadászni titeket, és fizetni fogtok ezért" - mondta. A Pentagon vezetői pénteken újságíróknak azt mondták, hogy felkészültek bármilyen megtorló akcióra, amelyet az elnök elrendel. "Jelenleg is vannak lehetőségeink" - mondta Hank Taylor vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságából.

Újabb merényletre figyelmeztetnek

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: Bident pénteken figyelmeztették újabb támadás veszélyére a következő napokban a kabuli repülőtérnél, mindazonáltal - mint mondta - minden védelmi intézkedést megtesznek a repülőtéren.

Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetsége pedig újabb figyelmeztetést adott ki a kabuli repülőtéren tartózkodó állampolgárai számára.

A repülőtér Abbey kapujánál, a Keleti kapunál, az Északi kapunál és az Új Belügyminisztériumi kapunál tartózkodó minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a helyszínt - írta frissített figyelmeztetésében a nagykövetség.

Továbbra is érvényben van a képviseletnek az a tanácsa, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak ki a repülőtérre.

Hasonló, a reptér bizonyos kapuira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a képviselet néhány órával a repülőtérnél csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet előtt is, amelyben csaknem száz ember vesztette életét, köztük 13 amerikai katona. A reptér egyik kapujánál történt öngyilkos merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Az iszlamista tálib mozgalom augusztus közepi hatalomátvétele óta az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy az amerikai erők kivonulásáról a tálibokkal egyeztetett augusztus 31-i határidőig be tudják fejezni evakuációs erőfeszítéseiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×