eur:
382.04
usd:
353.57
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáját elözönlő emberekről. A tömeg oszlatására az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Washington: dzsihadista támadás fenyegeti a kabuli repülőteret

Hat légitársaság 18 polgári repülőgépét is bevonják az az amerikaiak az afganisztáni evakuálásba.

Az Egyesült Államok a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett, megerősítve ezzel korábbi értesüléseket, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet esetlegesen merényletre készül a légikikötő térségében.

"Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó" – hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról is beszámolt, hogy csak

szombaton 7800 embert menekítettek ki a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.

Hozzáfűzte, hogy az evakuáció kezdete óta harmincezer embert vittek ki az országból, közülük 25 ezret augusztus 14. óta.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság, az American Airlines, az Atlas Air, a Delta Air Lines, az Omni Air, a Hawaiian Airlines és az United Airlines, 18 repülőgépét mozgósították erre a célra. A gépek nem Kabulba indulnak majd, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek tovább szállítását kell majd lebonyolítaniuk.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint ezzel felszabadulnak az amerikai hadsereg szállítási kapacitásai, amelyeket a kabuli légihíd fenntartására lehet fordítani. Az amerikai hadsereg az Afganisztánból kimenekített embereket először tranzitországokba szállítja, mielőtt onnan tovább mennének az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×