eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Twitter/observatornews.ro

Robbanás után órákig lángokban állt a legnagyobb román kőolaj-finomító a Fekete-tengernél

Baleset történt a Petromidia Kőolaj-finomítónál a romániai Navodari településen. Messziről látszik a gomolygó fekete füst.

Eddig ismeretlen okokból robbantás történt pénteken a năvodari-i Petromidia Kőolaj-finomítónál - írták román hírportálok. Az G4Media internetes portál a Konstanca Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségre (ISU) hivatkozva azt írta, hogy az egyik finomító-berendezés hibásodott meg; további robbanástól nem kell tartani. A finomítót kiürítették.

Az observatornews.ro azt írta, egy ember elhunyt és öt sérült szorul kórházi ellátásra. A sérült személyek 30 és 50 év közöttiek, ketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek, állapotuk válságos.

A pénteken délben történt robbanás következtében a hatóságok életbe léptették a piros jelzésű mentési akciót, Florin Citu miniszterelnök elrendelte, hogy Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár irányítsa a mentést. A Rompetrol vállalat közölte, a tüzet lokalizálták, megfékezték a továbbterjedését, és remélik, hogy mielőbb sikerül eloltani.

A füstoszlop olyan magasra nyúlt, hogy beszámolók szerint még Mamaiáról is látni lehetett.

A környéken lakókat és ott járókat arra figyelmeztették, hogy mérges gázok kerülhettek a szabadba, és lehetőleg ne tartózkodjanak a robbanás helyszínének egy kilométeres körzetén belül. Sőt a környéken lakóknak azt tanácsolták, hogy az ablakokat se nyissák ki.

A maszol.ro beszámolója szerint az üzem a Rompetrol Rafinare vállalat tulajdona. A năvodari-i Petromidia az ország legnagyobb, Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb olajfnimoítója. A Rompetrol többségi tulajdonosa a kazahsztáni állami gáz- és oljaipari vállalat, a KazMunayGas.

  • Rompetrolt a bukaresti értéktőzsdén jegyzik, részvényei 11 százalékkal csökkentek a robbanást követően.
  • A kazahsztáni vállalat tulajdonában van a dél-romániai Ploiesti városban található Vega finomító is.
  • A Petromidia finomítóból kikerülő üzemanyaggal látják el a Rompetrol romániai, moldovai, bulgáriai és gerogiai benzinkúthálózatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×