INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

vétó

európai unió

külpolitika

charles michel

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.

Uniós vétó-ügy - Charles Michel is megszólalt

Infostart

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke óvatosságra intett Heiko Maas német külügyminiszter hétfői, a tagállami vétó lehetőségének eltörlésére vonatkozó felvetésével kapcsolatban az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában.

A német külügyminiszter a tárca nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében a többi között felvetette: meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét, amihez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU "külpolitikai cselekvőképességét". Orbán Viktor hétfő este úgy reagált, hogy meg kell fékezni az európai baloldal ámokfutását.

Charles Michel külföldi újságíróknak adott, kedden ismertté vált nyilatkozatában "a körültekintés és a megfontoltság fontosságát" hangsúlyozta a nagy jelentőségű változtatásokat célzó felvetéseket illetően, és azt hangoztatta: mielőtt az unió úgy döntene, hogy feladja az egyhangúságot az unió külpolitikai döntései esetében, alaposan át kell gondolnia a javaslatot.

Az egyhangúságot igénylő uniós döntések fontosságát hangsúlyozva példaként kiemelte: a tagállamok teljes egyetértése nélkül nem lehetett volna elérni, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinensé váljon. Ez az elhatározás rendkívül határozott jelzést küldött az EU polgárai és vállalatai, valamint a világ többi része számára is - érvelt. Mivel az uniós tagországok a döntésben egységet mutattak, az elkövetkező néhány hónapban képesek voltak meggyőzni más országokat is, hogy csatlakozzanak a nagyratörő célhoz - húzta alá.

Hozzátette, a német felvetésről korai lenne véleményt nyilvánítani, különösen az Európa jövőjéről nemrégiben kezdődött konferenciasorozat eredményének jövőre várható befejezését megelőzően.

Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018