eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Magyar szurkolók vonulnak Marseille-ben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában sorra kerülő Izland - Magyarország mérkőzésre 2016. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kinyílik a francia határ a nyugati vakcinákkal oltott magyarok előtt

A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok szerdától negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Franciaországba, a Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőktől azonban továbbra is kérni fogják a hatóságok a tesztelést, függetlenül attól, hogy felvették-e az oltást – jelentette be a francia kormány.

A határok újranyitásának stratégiája elnevezésű kormányzati dokumentum szerint Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket.

  • A zöld színnel jelölt államokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva. Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.
  • A vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezett a beutazás, és a beoltottak számára is kötelező egy negatív teszt felmutatása, valamint egy 7-10 napos karantén is.
  • A narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból minden beutazónak teszteltetnie kell magát, akkor is ha be van oltva, és a hétnapos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik.

"Az egészségügyi biztonságra szükségünk van, el kell kerülni a vírus variánsainak behozatalát, ami megkérdőjelezhetné a franciák eddigi erőfeszítéseit" – mondta Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkár az RMC rádióban.

A koronavírus-járvány előtt Franciaország volt a világ első számú turisztikai célpontja, az ágazat 2019-ben csaknem 3 millió embert foglalkoztatott és 57 milliárd eurót termelt, ami a GDP 7,5 százalékának felel meg. Tavaly a bevételek a felére estek vissza, ezért a kormány május eleje óta 10 milliárd eurót fordított az ország népszerűsítésére az európai uniós országokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×