eur:
395.31
usd:
372.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegek a brazíliai Sao Paulo elővárosának, Santo Andrénak a sportcsarnokában kialakított tábori kórházban 2021. március 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Brazíliában új vírusvariánst azonosítottak

A dél-afrikai változatra hasonlít - közölte Dimas Covas, az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke.

A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel egy olyan páciens szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak. "Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé" - mondta az illetékes.

A Covas sajtótájékoztatója előtti napon újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma 3780 elhunyttal. A dél-afrikai vírusvariáns megjelenését a szakemberek riasztónak tartották, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló vakcinák mennyiben hatékonyak ellene. Az országban emellett egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed.

A járványügyi helyzetet tovább súlyosbítja az oltási kampány lassúsága, illetve az, hogy sokan fittyet hánynak a távolságtartási szabályokra.

Mindez az összeomlás szélére sodorta a dél-amerikai állam egészségügyi ellátórendszerét.

Jair Bolsonaro elnök, aki eleinte elbagatellizálta a válságot, kedden rendeletet írt alá egy a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják a pénzügyi tárca közlése szerint. A támogatás címzettje, az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, illetve több kórházi ágyat biztosítanának a páciensek kezelésére.

A koronavírusnak már 317 646 áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok adata után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília csaknem 12,6 millióval szintén második az Egyesült Államok után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×