INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

tanzánia

koronavírus

oltás

halálhír

2021. február 21-én közreadott képen John Magufuli tanzániai elnök beszél egy pártkongresszuson Dodomában 2020. július 11-én. Magufuli 2021. február 21-én először ismerte el, hogy a koronavírus-fertőzés jelen van az országában, előtte hónapokon át azt hangoztatta, hogy imádsággal már legyőzték. Az államfő felszólította a lakosokat, hogy legyenek elővigyázatosak, sőt, arra is kérte őket, hogy hordjanak egészségügyi maszkot, de csak hazai gyártásút. A világjárvány eleje óta mindvégig óvta a tanzániaiakat a külföldi áruktól, köztük a koronavírus elleni vakcinától is.

Kiderült, mi történt az eltűnt víruskritikus tanzániai elnökkel

Infostart / MTI

Suluhu Hassan alelnök a TBC állami televízióban jelentette be, hogy 61 éves korában elhunyt Joseph Magufuli tanzániai elnök.

"Elhunyt a Tanzániai Egyesült Köztársaság elnöke, a tiszteletre méltó dr. John Pombe Joseph Magufuli szívelégtelenségben a Dar es Salaam-i Mzena kórházban, ahol kezelték" - ismertette Hassan.

Zitto Kabwe ellenzéki vezető a bejelentést követően szintén részvétét nyilvánította.

Magufuli az afrikai kontinens egyik legismertebb koronavírus-szkeptikusa volt. Február 27-e óta nem jelent meg nyilvánosan, ami olyan feltételezésnek adott alapot, hogy esetleg ő is elkapta a fertőzést. Tisztségviselők azonban tagadták, hogy beteg lenne.

Kassim Majaliwa miniszterelnök pénteken közölte, hogy beszélt Magufulival, a kormányfő az elnök állítólagos betegségéről szóló jelentéseket egyes külföldön élő tanzániai "gyűlölködőknek" tulajdonította.

A 60 millió lakosú Tanzánia elnöke tavaly júniusban bejelentette, hogy országa háromnapos imával legyűrte a vírust, és nincs már egyetlen fertőzés sem az államban. Idén február végén már kénytelen volt elismerni, hogy a koronavírus-járvány - az imák ellenére is - jelen van országában, mivel belehalt a betegségbe a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke.

Tanzánia tavaly április óta nem közöl járványügyi adatokat, pedig lakosai rendszeresen beszámolnak arról, hogy sokan elkapnak valamilyen légúti betegséget, a kórházak pedig arról tesznek jelentést, hogy megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma.

Az állam korábban nem volt hajlandó oltási programba kezdeni. A 61 éves elnök azt javasolta a megfertőződötteknek, hogy imádkozzanak és gyógynövényes inhalálást alkalmazzanak a koronavírus leküzdésére.

A vegyész végzettségű Magufuli 2015 novembere óta töltötte be az államfői tisztséget. Nyugati országok a szemére vetették, hogy hazájában aláásta a demokráciát.

Ragadványneve a bulldózer lett, amiért minden ellenállással szemben keresztülvitte politikai elképzeléseit.

A tanzániai alkotmány értelmében az elnöki teendőket a 61 éves Hassan alelnök veszi át Magufuli tavaly kezdődött második öt évre szóló hivatali idejének fennmaradó részére. Ezzel Hassan lesz a kelet-afrikai ország első női államfője.

Hassan Zanzibáron született, Nagy-Britanniában tanult gazdaságtant, és az ENSZ Világélelmezési Programjánál (WFP) dolgozott, miután különböző kormányzati tisztségeket látott el hazájában.

Nyitókép: MTI/AP
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018