eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: AstraZeneca PLC

Ausztrália összefogna más országokkal az uniós vakcinaexport-tilalom ellen

Szeretnék elérni, hogy a koronavírus ellen az AstraZeneca gyógyszergyártó cégtől megrendelt, Olaszországban gyártott 250 ezer adag vakcinát az Európai Unió engedje leszállítani.

A svéd-brit gyógyszergyártó a múlt héten kért engedélyt az olasz kormánytól arra, hogy a Róma melletti üzeméből exportálhasson 250 ezer adag oltóanyagot Ausztráliába. Az olasz kormány visszautasította a kérést, az Európai Bizottság pedig támogatta ezt arra hivatkozva, hogy a cég nem teljesítette az uniós tagországokba irányuló szállítási kötelezettségeit. A döntést a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén kidolgozott exportfelügyeleti mechanizmus keretében hozták meg. Ebben az Európai Bizottság legalább 150 exportkérelmet hagyott már jóvá, ez volt az első elutasítás. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ezután azt mondta: megérti a döntést, hiszen Európában, és kifejezetten Olaszországban sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint Ausztráliában, de kérte az EU-t, hogy gondolja át még egyszer.

Dan Tehan ausztrál kereskedelmi miniszter "vakcina-protekcionizmusnak" minősítette kedden az európai döntést, és aggasztónak nevezte, hogy szerinte ez előfordulhat a jövőben is. Ezért az ország össze akar fogni Kanadával, Japánnal, Norvégiával és Új-Zélanddal az EU-val szembeni nyomásgyakorlás érdekében - jelentette ki.

A helyi média értesülése szerint Tehan az ügyben már tárgyalt az unióval és Ngozi Okonjo-Iwealával, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatójával is. A nyomásgyakorlásban az úgynevezett Ottawai Csoport játszaná a fő szerepet, amely egy WTO-tagországokból álló csoport Kanada vezetésével, és amelynek tagja az EU is.

A miniszter szerint az is aggasztó, hogy a szállítás elmaradása miatt Ausztrália nehezebben tud segíteni oltóanyaggal a térségbeli kisebb országoknak, amelyek még nehezebben tudnak kiharcolni maguknak szállítmányokat.

Ausztrália eddig 300 ezer adag oltóanyagot kapott az AstraZenecától, és pénteken megkezdték az oltást a vakcinával. Hatósági becslések szerint ez az adag, valamint a Pfizertől érkezett szállítmány kitart addig, amíg fel nem tornásszák a hazai termelést március végén. A várakozások szerint összesen ötvenmillió adag vakcinát gyárthatnak Ausztráliában, és október végéig a felnőtt lakosság nagy részét beoltják.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×