eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Heung Soon

Véletlenül kiderült, melyik vakcina mennyibe kerül, az egyik kiugróan olcsó

Az EU befejezte a tárgyalásokat, és megkezdte a beszerzéseket is, méghozzá egy "ügyetlen kiszivárogtatás" szerint az alábbi árakon.

A belga kormány egyik államtitkára – véletlenül vagy sem – közzétette az Európai Unió oltóanyagárait, majd a közlés hirtelen eltűnt az internetről – számol be róla a Politico.

Eva De Bleeker költségvetésügyi államtitkár kitett a Twitterre egy táblázatot az EU által vásárolt egyes vakcinák áraival, valamint azt, hogy Belgium összesen mennyit költ az oltásokra. Az ügyet a belga HNL híroldal szellőztette meg elsőként.

A törölt információról azonban képernyőkép készült.

Az Európai Bizottság korábban úgy kommentálta az adatok titkosságát, hogy több megállapodás is tiltja a számok nyilvánosságra hozatalát, de számtalan civil szervezet követel az ügyben emiatt is teljes nyilvánosságot.

Az Európai Bizottság csütörtökön hat gyártóval kötött megállapodást, és a hetedikkel befejezte a feltáró tárgyalásokat. Az országok minden egyes vakcinára külön-külön adják le megrendelésüket.

A HLN által közzétett képernyőkép szerint az EU koronavírus elleni oltásonként 1,78 és 18 dollár közötti összeget költ. A hat vakcina mindegyikére felsorolt ​​dózisonkénti ár a következő volt:

  • Oxford/AstraZeneca: 1,78 euró – 635 forint
  • Johnson & Johnson: 8,50 dollár – 2477 forint
  • Sanofi/GSK: 7,56 euró – 2698 forint
  • BioNTech/Pfizer: 12 euró – 4283 forint
  • CureVac: 10 euró – 3568 forint
  • Moderna: 18 dollár – 5245 forint

Messze a legolcsóbb tehát az Oxford/AstraZeneca vakcinája.

Belgium több mint 33 millió oltást vásárol, összesen 279 millió euróért. De Bleeker szerint a közzététel a "kommunikációs csapat hibája" volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×