eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Harkiv, 2008. január 22.2008. január 22-én a kelet-ukrajnai Harkivban készített kép Hennagyij Kernesz harkivi polgármesterről. Kerneszt 2014. április 28-án kerékpározás közben hátba lőtték és életveszélyes sebesülést szenvedett. (MTI/EPA/Szerhij Kozlov)
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Koronvírus – Meghalt Harkiv polgármestere

Hatvanegy éves korában elhunyt Hennagyij Kernesz, az északkelet-ukrajnai Harkiv város polgármestere a Covid-19-megbetegedés szövődményeiben. Korábban rálőttek, tolószékbe került.

A polgármester halálának hírét barátja és üzlettársa, Pavlo Fuksz közölte Telegram-oldalán, és Ihor Terehov, a harkivi városi tanács titkára is megerősítette.

Jurij Szidorenko, a harkivi városvezetés sajtótitkára közölte, hogy továbbra is Terehov fogja ellátni ügyvivőként a városvezetői tisztséget a három hónapon belül tartandó előrehozott polgármesteri választásokig.

Szidorenko december 11-én számolt be arról, hogy Kernesz állapota súlyosabbra fordult, veséi nem működnek.

A 61 éves politikus szeptemberben fertőződött meg, romló egészsége miatt a berlini Charité egyetemi klinikára szállították kezelésre.

A harkivi választási bizottság egyébként november 4-én jelentette be, hogy Kerneszt újraválasztották a helyhatósági választásokon.

Kernesz jogi tanulmányokat végzett, és a harkivi állami közgazdaság-tudományi egyetem államigazgatási szakán tanult. 1998-tól a harkivi városi tanácsban képviselő, 2010-től polgármester volt.

2014-ben merényletet kíséreltek meg ellene politikai tevékenysége miatt, lőtt sebet kapott, ami miatt tolószékbe kényszerült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az országba akkreditált nagykövetekkel tartott találkozóján kijelentette: elengedhetetlen, hogy még az év elején, lehetőleg januárban megkapják az első szállítmány vakcinát az oltási kampány megkezdése érdekében. Elismerte egyúttal, országának nem sikerült elérnie, hogy elsők között kapjon az oltóanyagból 2021 elején.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy Ukrajnában 21 millió ember tartozik abba a rizikócsoportba, amelynek tagjait az első körben kell beoltani. Elmondta, hogy Ukrajna a jövő év első felében kap nyolcmillió dózis oltóanyagot a COVAX finanszírozási alapon keresztül, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott létre a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítására. Hozzátette, hogy Ukrajna további oltóanyaggyártókkal is egyeztetéseket folytat, ezek szállítmányai februárban várhatóak.

Ukrajnában a járvány kezdete óta 931 751 az igazolt fertőzöttek száma, akik közül 548 356-an meggyógyultak.

A kór halálos áldozatainak száma 15 996.

Az Unian ukrán hírügynökség által ismertetett csütörtök reggeli adatok szerint az előző 24 órában 12 047 új igazolt fertőzöttet jelentettek. Az aktív betegek száma 367 399, 1144-gyel kevesebb, mint egy nappal korábban. Az elmúlt napban Covid-19 betegségben 252-en haltak meg. A gyógyultak száma a járvány kezdete óta 548 356, ami 12 939-cel több volt csütörtökön, mint az előző nap.

Viktor Ljasko egészségügy-miniszterhelyettes elmondta, hogy a megbetegedési és a halálozási ráta az észak-ukrajnai Csernyihiv, illetve Poltava megyékben a legmagasabb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×