INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

lengyelország

elnökválasztás

andrzej duda

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda (k, elöl) és felesége, Agata Kornhauser-Duda (b, elöl) a támogatóiknak integet az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban 2020. június 28-án. Az urnazárást követően végzett első exit poll felmérések szerint Duda nyerte meg az első fordulót, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani.

Lengyel elnökválasztás - A hivatalos részeredmények szerint is Andrzej Duda nyert, de lesz második forduló

Infostart / MTI

A hivatalos részeredmények szerint Andrzej Duda a szavazatok 45,24 százalékát kapta meg, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a voksok 28,92 százalékát gyűjtötte össze.

Az országos választási bizottság (PKW) hétfőn hajnalban közölt hivatalos részeredményeket a szavazatok 87 százalékos feldolgozottsága alapján. Ezek néhány százalékos - de nem érdemi - eltérést mutatnak a vasárnap este közölt exit poll felmérésekhez képest.

A részeredmény szerint a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett 13,69 százalékos eredménnyel. Az összesen 11 induló jelölt közül jelentősebb eredményt még a radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak ért el, a voksok 6,79 százalékát szerezte meg. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz 2,46 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 2,12 százalékos eredménnyel végzett.

A hétfőre virradóra közölt pontosított exit poll felmérés (late poll) szerint magas, 64,3 százalékos volt a részvételi arány.

A közzétett hivatalos részeredmények teljesen nem tükrözik még a nagyvárosok adatait, mivel ott tovább tart a voksok összesítése. Mivel Andrzej Dudának a kisebb településeken nagyobb a támogatottsága, a végleges eredmények elemzők szerint megközelíthetik a late poll eredményeket, amelyek a jelenlegi elnöknek a voksok 42,9 százalékát, Rafal Trzaskowskinak pedig 30,3 százalékát tulajdonítják.

A végleges eredményeket a PKW legkorábban kedd estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy 2 százalékát jelenti.

A közvetlen lengyel elnökválasztáson akkor kell tartani a második fordulót, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a voksok több mint felét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018