eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Munkások tisztítják a falat egy kijevi aluljáróban 2020. május 22-én, a koronavírus-járvány idején. Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, de ettől a naptól kezdve a régiók megkezdhetik a korlátozások enyhítését, attól függően, hogy az adott térségben hány fertőzött van.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Felemás adatok érkeztek Ukrajnából

Fontos figyelmeztetést is kiadtak a magyar-ukrán határátkelők megnyitása után.

A korábbiakhoz képest jóval kevesebb új koronavírusos fertőzöttet, 646-ot regisztráltak Ukrajnában az elmúlt egy napban, a halálos áldozatok száma viszont 18-cal nőtt, míg csupán 93-an gyógyultak meg - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A megelőző két napban még 900 fölött volt az új betegek száma, míg péntekre minden eddigi rekordot megdöntő, 1109 volt a napi növekmény.

Az országban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra elérte a 43 628-at, az elhunytak száma 1147-et, miközben eddig 19 027-en gyógyultak meg. Az aktív betegek száma jelenleg 23 454.

A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt napban megint a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, 115-öt. A régió a múlt héten vált az ország legfertőzöttebb területévé, megelőzve a fővárost, Kijevet. Lviv megyében már 5292 fertőzöttet azonosítottak, 143-en haltak meg, míg 741-en győzték le a kórt.

A második legfertőzöttebb térségben, a fővárosban előző nap 45 új esetet regisztráltak. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma velük együtt elérte a 4980-at, a halálos áldozatok száma két újabb elhunyttal 108-ra emelkedett, míg eddig 1552-en gyógyultak meg - derült ki Vitalij Klicsko főpolgármester és az egészségügyi tárca által közölt adatokból.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség jelentette az ukrán határőrszolgálatra hivatkozva, hogy a magyar-ukrán határon kinyitott még négy közúti határátkelő a záhonyi mellett. A jelentés alapján kijevi idő szerint reggel 8 óráig 625-en keltek át rajtuk, közülük 185-en utaztak be Ukrajnába és 440-en léptek be Magyarországra.

A hivatal emlékeztette az ukrán állampolgárokat arra, hogy

Magyarországon a határ 30 kilométeres övezetében 24 órát tartózkodhatnak karanténba vonulás kötelezettsége, illetve kiegészítő dokumentumok nélkül.

Ezenkívül tranzitcéllal léphetnek be az országba, de a továbbutazóknak szükségük van állandó tartózkodási engedélyre a fogadó országtól, illetve a hosszú távú tartózkodást engedélyező vízumra és hosszútávú munkaengedélyre, továbbá el kell fogadniuk, hogy ellenőrizni fogják, nem fertőzöttek-e koronavírussal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön Kijevben tett látogatásakor jelentette be, hogy hétfő reggeltől mind az öt közúti határátkelő megnyílik a magyar-ukrán határon.

Magyar állampolgárok szabadon, karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhatnak be Ukrajnába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×