eur:
388.65
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Beiktatták az első koalíciós kormányt Spanyolországban

Az új kormányban öttel több tárca kezdi meg működését, mint az előző ciklusban.

Beiktatták az első koalíciós kormányt Spanyolországban, az új kabinet huszonkét tagja VI. Fülöp spanyol király jelenlétében hétfőn tette le hivatali esküjét.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés új minisztereinek egyike sem tért el a fogadalomtétel hagyományos formulájától, felesküdtek az alkotmány betartására és betartatására, illetve hűséget fogadtak az uralkodónak. Így tettek az Unidas Podemos egyébként köztársaságpárti politikusai is.

A beiktatási ünnepségről hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület, ahogy Pedro Sánchez kormányfő múlt heti eskütételekor is.

Míg az előző Sánchez-kormányban többségben voltak a női miniszterek, az új kabinetben 50 százalék a férfiak és nők aránya, amellyel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között Spanyolország az ötödik helyen áll.

Az új kormányban öttel több tárca kezdi meg működését, mint az előző ciklusban, közülük négynek a vezetője miniszterelnök-helyettes rangot kapott, így jelezve, hogy melyek a legfontosabb kormányzati területek.

Szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes lett Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek hatáskörébe tartozik az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Teresa Ribera eddigi környezetvédelmi minisztert ökológiai átmenetért és demográfiai kihívásért felelős miniszterelnök-helyettessé nevezték ki.

Miniszterből kormányfőhelyettes lett Nadia Calvino, aki továbbra is a gazdaság irányításáért felel, kiegészülve a digitális átállás feladatkörével.

Miniszterelnök-helyettes maradt Carmen Calvo, aki a miniszterelnökség vezetése és a kormányzat parlamenti kapcsolattartása mellett a "demokratikus emlékezet" területét is megkapta.

A teljes hatáskörrel rendelkező kabinet azután alakult meg, hogy nyolc és fél hónapig ügyvezető kormány irányította Spanyolországot. Az április 28-i parlamenti választások után ugyanis a győztes PSOE nem tudott kormányt alakítani, mert nem nyert többséget a törvényhozásban, és koalíciós tárgyalásai az Unidas Podemosszal kudarcba fulladtak.

November 10-én megismételték a választásokat, amelyen a szocialisták megint a parlamenti többség megszerzése nélkül nyertek, ezúttal azonban megszületett a koalíciós megállapodás.

Pedro Sánchez múlt kedden kapta meg a parlament támogatását kormánya megalakításához, amelyhez nyolc párt képviselőinek igen szavazatára és két párt tartózkodására volt szükség.

A legnagyobb ellenzéki pártok nem támogatták Sánchezt, és élesen bírálták, amiért megválasztása érdekében megállapodást kötött a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szeparatista párttal, amelynek vezetője, Oriol Junqueras 13 éves börtönbüntetését tölti zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

Az új kormány előtt álló egyik nagy kihívás épp a katalán politikai válság rendezése, a másik pedig az, hogy teljesítse a szociális szolgáltatások javítására vonatkozó ígéreteit, miközben megfelel az Európai Unió által elvárt szigorú költségvetési politikának.

A Sánchez-kormány első feladatai közé tartozik az idei költségvetés kidolgozása és elfogadtatása, mivel továbbra is a 2018-as, még a konzervatív néppárti kormány által készített büdzsé van érvényben.

A parlamenti erőviszonyok miatt az új kabinet számára nem lesz könnyű a kormányzás, a két párt ugyanis kisebbségben van, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×