eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Genf, 2018. március 21.Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? című panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

Újabb sikert könyvelhet el Carles Puigdemont

Az illetékes belga bíróság csütörtökön felfüggesztette Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást.

"A belga igazságszolgáltatás elismeri mentelmi jogunkat és úgy határozott, hogy felfüggeszti a letartóztatási és kiadatási eljárást" - erősítette meg maga Puigdemont Twitter-üzenetében. Hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot és ebből kifolyólag

szabadon kell engednie Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettest, aki jelenleg a rá kiszabott börtönbüntetést tölti a spanyol fővárosban.

Simon Bekaert, a katalán politikusok védőügyvédje a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a bíróság visszavont minden korlátozást a politikusok szabadságára vonatkozóan.

"A belga igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy amíg az Európai Parlament elismeri a politikusok mentelmi jogát, addig a kiadatásukkal kapcsolatos bírósági eljárás nem folytatódhat" - tette hozzá Bekaert.

A belga bíróság azután határozott így a bírósági eljárás felfüggesztéséről, hogy az Európai Unió Bírósága 2019. december 19-én azt az ítéletet hozta, hogy minden megválasztott EP-képviselőknek minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez, így mentelmi joguk gyakorlásához is. Az unió bírósága ezt a döntést eredetileg Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes ügyében hozta meg.

Tavaly májusban mindhárom katalán politikust az Európai Parlament képviselőjévé választották.

A volt katalán elnök és Antoni Comin, a katalán kormány egészségügyi minisztere 2017 szeptembere óta Belgiumban tartózkodik, miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájukban büntetőeljárást indítottak ellenük lázadás, , hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×